Porumbelul neozeelandez (Hemiphaga novaeseelandiae)Porumbelul neozeelandez (Hemiphaga novaeseelandiae) este cea mai mare specie de porumbel care traieste in Noua Zeelanda.

Aceste pasari au un penaj extraordinar de frumos, similar la ambele sexe. Pe cap, gat, spate si aripi penajul este verzui-violet-stralucitor cu reflexe maronii, iar pe partea ventrala este alb. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 46-50 cm si greutatea de aproximativ 600-800 g. Ciocul si picioarele sunt rosii, coada este lunga, iar in jurul ochilor prezinta cate un inel de culoare deschisa.

Porumbelul neozeelandezAproximativ 70 de specii de copaci din Noua Zeelanda sunt dependenti de aceasta pasare, care le imprastie semintele si astfel contribuie la raspandirea speciilor de plante. Hrana acestui porumbel consta in primul rand din fructele culese din arborii care cresc in paduri si este completata cu frunze si muguri.

In perioada de imperechere isi construiesc cuiburi rudimentare in copaci, din ramuri fragile, pe care le aseaza destul de dezordonat una peste alta. In cuib femela depune un singur ou, care este clocit de ambii parteneri timp de o luna. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de parinti cu bucatele de fructe o perioada de 35-45 de zile, pana cand ei reusesc sa zboare si sa-si caute singuri hrana. Puii au penajul asemanator cu al parintilor, au coada mai scurta, iar coloritul ciocului, ochilor si picioarelor este mai deschis. Acest porumbel poate cuibari de cel mult patru ori pe an.

Porumbelul neozeelandez face parte din ordinul Columbiformes, familia Columbidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus, insa ea este strict protejata prin lege din anul 1921. Numarul de exemplare a scazut mult de-a lungul anilor datorita vanatului excesiv, cat si distrugerii habitatului natural.

Video – Porumbelul neozeelandez (Hemiphaga novaeseelandiae):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here