Dacă îţi place să te pierzi pe străduţe uitate şi să admiri clădiri cu o arhitectură impresionantă sau să vânezi statui inedite, atunci Praga este destinaţia perfectă pentru tine. Capitala Cehiei, un oraş generos în atracţii turistice pentru toate gusturile şi buzunarele, atrage milioane de vizitatori din lumea întreagă. Indiferent că eşti pasionat de cultură, istorie sau vrei să te bucuri de o bere bună, Praga te va uimi prin armonie şi diversitate. În cazul în care ajungi aici, iată cum te poţi bucura gratuit de acest oraş fascinant:

Centrul Vechi

Foto: travelioo.com
Foto: travelioo.com

Mergi în Centrul Vechi al oraşului (Staromestske namesti) şi opreşte-te în faţa celebrului Ceas Astronomic, amplasat pe zidul din partea sudică a clădirii Primăriei. Orologiul datează din perioada medievală şi reprezintă o adevărată capodoperă. Pe cele două cadrane ale sale, se poate citi ora, precum şi faza lunară, semnul zodiacal actual, poziţia soarelui şi a lunii pe cer etc.

În partea superioară, se află patru mici statuete alegorice reprezentând aspecte dispreţuite în Evul Mediu: Mândria – un bărbat admirându-se în oglindă, Lăcomia – un evreu cu o pungă cu bani, Moartea – un schelet având în mâini un clopoţel şi o clepsidră, şi Plăcerea – un turc cu mandolină. La fiecare oră, piaţa pare că încremeneşte, în aşteptarea momentului când ferestrele de deasupra cadranelor se deschid, iar pe la ele defilează cei doisprezece apostoli, în timp ce figurina ce simbolizează moartea sună din clopoţel. Bucură-te de spectacolul oferit de ceas şi nu uita să imortalizezi cadranele sale detaliate!

Statui

Foto: macaulay.cuny.edu
Foto: macaulay.cuny.edu
Foto: thejetpacker.com
Foto: thejetpacker.com

Găseşte statuile răsfirate peste tot prin oraş şi descoperă poveştile lor. Gotice, înfricoşătoare, violente, crude – aşa pot fi descrise, pe scurt, o parte din statuile şi grupurile statuare aflate pe străzile Pragăi deci pregăteşte-te să te simţi ca într-un adevărat thriller.

De asemenea, vei mai vedea şi statui cu tentă patriotică, înfăţişând personaje istorice sau mitologice, ce degajă o atmosferă solemnă. Unele clădiri sunt împodobite cu statui de-a dreptul curioase, iar în parcuri ai ocazia să descoperi şi sculpturi amuzante.

Pod Carol

Foto: insidenanabreadshead.com
Foto: insidenanabreadshead.com
Foto: mostlytraveled.com
Foto: mostlytraveled.com

Plimbă-te pe podul Carol (Karluv Most), unul dintre cele mai renumite obiective turistice ale oraşului, care traversează râul Vltava. Este uşor de reperat faţă de celelalte poduri, datorită turnurilor închise la culoare aflate la capete, dar mai ales a mulţimii de oameni care îl parcurge la orice oră din zi şi din noapte.

Podul, având o lungime de 516 metri, este mărginit de statui reprezentând sfinţi, scene biblice sau personaje istorice, în jurul cărora s-au ţesut o mulţime de legende. Se spune că unele statui îndeplinesc dorinţe dacă le atingi, aşa că poţi să-ţi încerci şi tu norocul. De pe podul Carol, poţi cumpăra diferite suvenire de la standurile cu tablouri, fotografii, bijuterii, decoraţiuni și poţi lua parte la miniconcerte ţinute de artişti stradali.

Parcul Letna

Foto: prague-guide.eu
Foto: prague-guide.eu

Ia-ţi o pătură şi stai pe iarbă în parcul Letna, bucurându-te de o privelişte încântătoare asupra oraşului. Nu este un loc foarte cunoscut de turişti, astfel că aici vei găsi mai mult localnici. Dacă te plimbi pe aleile vaste ale parcului vei descoperi Pavilionul Hanavsky, o clădire elegantă, în stil neobaroc, construită în anul 1891. Aici, se află un mic restaurant unde poţi lua masa, într-o atmosferă romantică.

Cartierul evreiesc Josefov

Foto: zpravy.idnes.cz
Foto: zpravy.idnes.cz

Mergi prin cartierul evreiesc Josefov şi admiră clădirile înalte, cu ornamente deosebite, încărcate cu ani de istorie. Printre construcţiile ce se remarcă în acest perimetru, se numără Sinagoga veche-nouă, Sinagoga Klaus, Sinagoga Pinkas şi Sinagoga Maisel.

Conform unei legende, în podul din Sinagoga veche-nouă îşi are sălaşul Golemul, o creatură din lut, făcută de un rabin, cu rolul de a proteja cartierul evreiesc. În zonă, se află şi vechiul ghetou al oraşului, precum şi cimitirul evreiesc, cel mai vechi din Europa. Priveşte cu atenţie spre pragurile caselor; în unele locuri, vei vedea mici plăcuţe cu numele celor care au locuit în ele şi au fost omorâţi în timpul Holocaustului.

Castel

Foto: worldfortravel.com
Foto: worldfortravel.com

Urcă drumul pietruit ce duce la Castel şi priveşte de pe platou întregul oraş, precum şi grădinile verzi ce se întind la poalele acestuia. Este cel mai mare castel medieval din Europa şi se întinde pe o suprafaţă de 7,28 de hectare.

De-a lungul anilor, aici şi-au avut reşedinţa conducătorii statului, de la împăraţii romani şi regii Boemiei, până la preşedinţii Cehoslovaciei şi Cehiei. Castelul reprezintă, de fapt, un ansamblu de construcţii în mijlocul cărora se ridică turlele catedralei Sf. Vitus, un impresionant monument gotic.

Grădina Franciscană

Foto: prague.net
Foto: prague.net

Dacă vrei să scapi de agitaţia oraşului, relaxează-te în Grădina Franciscană, un parc liniştit aflat aproape de centru, ascuns între Piaţa Jungmannovo, piaţa Wenceslas şi străzile Vodickova şi Palackeho. Stai pe o bancă şi plănuieşte următorul punct pe care vrei să-l vizitezi sau citeşte o carte.

Zidul John Lennon

Foto: prague.net
Foto: prague.net

Lasă un semn la Zidul John Lennon sau Zidul Iubiri, un perete acoperit de graffiti colorat, cu simboluri şi cuvinte în toate limbile, alături de bucăţi de obiecte şi chiar cioburi de oglinzi. Se află pe o străduţă mică în apropierea podului Carol şi reprezintă o adevărată explozie de libertate. Povestea zidului începe în anii 1980, când acesta a devenit un simbol al protestatarilor cehi în lupta împotriva regimului comunist.

Ei scrijeleau pe perete mesaje pacifiste şi versuri inspiraţionale din melodiile lui John Lennon, iar acest obicei s-a păstrat până în prezent, când oameni din toate colţurile lumii îşi lasă aici amprenta sub diferite forme: cuvinte, sentimente, desene etc. Zidul îşi schimbă destul de des înfăţişarea, deoarece în fiecare zi apar noi picturi care se suprapun peste cele vechi.

David Cerny

Foto: expats.cz
Foto: expats.cz
Foto: hitchhikershandbook.com
Foto: hitchhikershandbook.com

Caută prin oraş instalaţiile şi statuile inedite aparţinând lui David Cerny. Te vor uimi, te vor revolta sau îţi vor plăcea la nebunie, însă cu siguranţă nu vei rămâne nepăsător în faţa lor. Indiferent că este vorba de Embryo, In Utero, de grupul de copii sau de Cal, statuile controversate ale artistului ceh te vor face să priveşti arta modernă dintr-o nouă perspectivă.

Vysehrad

Foto: visitpraha.cz
Foto: visitpraha.cz

Vizitează Vysehrad, un castel – fortăreaţă construit pe un deal aproape de Vltava. Acesta a fost fondat în secolul al X-lea, de-a lungul timpului suferind mai multe modificări. În prezent, este un spaţiu foarte apreciat de localnici pentru petrecerea weekend-urilor, în special datorită grădinilor care-l înconjoară.

În parcul de lângă biserica gotică a Sfinţilor Petru şi Pavel, se află patru grupuri statuare realizate de sculptorul Josef Vaclav Myslbek şi inspirate din legendele oraşului, precum şi un cimitir unde sunt înhumate personalităţi importante din istoria Cehiei, printre care compozitorul Antonin Dvorak, artistul plastic Alfons Maria Mucha, scriitorul Karel Capek, compozitorul Bedrich Smetana, pictorul Mikolas Ales etc.

„Casa care dansează”

Foto: prague-boats.cz
Foto: prague-boats.cz

Nu rata ocazia de a te fotografia cu „Fred şi Ginger” sau „Casa care dansează”. Este una dintre clădirile moderne ale oraşului, renumită pentru forma sa dinamică, arcuită, ce dă impresia unui cuplu care dansează. Construcţia a fost ridicată între anii 1994 şi 1996 pe locul unei case de la sfârşitul secolului al XIX-lea, distrusă în timpul bombardamentelor din al Doilea Război Mondial.

Realizată din sticlă, beton şi metal, casa se armonizează cu celelalte clădiri din zonă, dar silueta ei iese în evidenţă chiar şi de la depărtare. Aici, se află birourile unei companii de asigurari, alături de un restaurant şi o cafenea care oferă o privelişte deosebită spre Vltava.

Metronom

Foto: tripadvisor.com
Foto: tripadvisor.com

Admiră o panoramă superbă asupra oraşului de la Metronom, o platformă situată pe colina din parcul Letna. În acest loc, în perioada 1955 – 1962, s-a aflat statuia lui Stalin, cea mai mare din Europa la momentul respectiv. Aceasta a fost ulterior dărâmată şi înlocuită în anul 1991 cu un metronom funcţional şi în prezent, înalt de 23 de metri. Zona este un punct de întâlnire preferat de tineri şi de skateri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.