Predicţiile lui Michio Kaku, profesor de fizică teoretică, futurolog american, cu o activitate remarcabilă în domeniul popularizării ştiinţei, cu o înţelegere profundă a realităţilor prezente, suscită, de multă vreme, interesul publicului larg. Cărţile sale, în pofida dificultăţii subiectelor abordate – Teoria stringurilor (care încearcă să unifice Teoria cuantică și Teoria relativității generale), găurile negre, călătoria cosmică, tehnologia viitorului, neurostiintele etc. – au devenit bestseller-uri internaţionale.

Titluri precum “Hyperspace: O odisee ştiinţifică prin universuri paralele”, “Cosmosul lui Einstein”, “Fizica imposibilului”, “Fizica viitorului: cum va modela știința destinul uman și viața noastră zilnică până în anul 2100”, “Supremația cuantică: Cum va schimba totul revoluția computerelor cuantice” (2023), au figurat în topurile celor mai bune cărţi de ştiinţă, întocmite de diverse reviste de specialitate. “Viitorul minţii umane”, “Viitorul umanităţii”, “Ecuația lui Dumnezeu: căutarea unei teorii a totului” (2021) au fost traduse şi în româneşte.

Michio Kaku este şi prezentator de televiziune și gazdă a mai multor serii documentare pe canale precum Discovery Channel și Science Channel, aducând subiecte complexe în atenția publicului. El este cunoscut pentru abilitatea sa de a face știința accesibilă și captivantă. Predicţiile sale despre destinul omenirii, despre ce ne aşteaptă peste 20, 50 sau 100 de ani, despre viitorul științei, tehnologiei și societății, în general, au fost expuse în cărţi şi interviuri.

Mai mult, Michio Kaku a intervievat şi peste 300 de oameni de știință celebri, din întreaga lume, pentru a afla cum este reprezentarea lor despre viitor. El a analizat descoperirile, tehnologiile și proiectele la care aceşti oameni lucrează în prezent și a prezis nu numai cum se va dezvolta umanitatea, ci și când va avea loc exact un eveniment sau altul.

Predicţiile lui Michio Kaku

Michio Kaku, Sursa Simple Wikipedia
Michio Kaku, Sursa Simple Wikipedia

Desigur, viitorul este incert, cu multe variabile care pot influența evoluția tehnologică, științifică şi a societăţii umane în ansamblu. Cu toate acestea, Michio Kaku oferă o perspectivă interesantă asupra unor posibile direcții în care ar putea evolua știința, tehnologia şi omenirea în deceniile viitoare. Iată câteva dintre temele și ideile pe care le-a abordat în predicțiile sale:

Se vor extinde capacităţile creierului şi ale organismului uman

În ultimele decenii a existat un efort constant, în ştiinţă şi tehnologie, pentru a se găsi metode de îmbunătăţire a capacităţilor fizice şi mentale ale omului. Michio Kaku îl menţionează adesea, în cărţile şi interviurile sale, pe prietenul său, Stephen Hawking (care s-a stins din viaţă în 2018, la vârsta de 76 de ani) şi care, timp de 50 de ani, a dus povara unei boli incurabile, care i-a alterat şi centrii nervoşi ai vorbirii, şansele de supravieţuire pentru cei diagnosticaţi cu această maladie fiind, în general, de circa cinci ani.

Cu toate acestea, Stephen Hawking, nu numai că a avut o voinţă şi o tărie de caracter care l-au făcut să înfrunte toate slăbiciunile provocate de boală, devenind unul dintre cei mai mari şi mai respectaţi oameni de ştiinţă ai timpurilor noastre, dar milioane de oameni l-au putut auzi şi vedea graţie unor sisteme computerizate capabile să scaneze expresiile faciale și să redea vorbirea, sub impulsul anemicelor mişcări ale corpului.

Având în vedere progresul în ceea ce privește realizarea de cipuri de computer mai mici, mai rapide, mai performante – spune Michio Kaku – este doar o chestiune de timp până când tot mai mulţi oameni vor avea acces la computere ieftine, pe care să le utilizeze pentru dezvoltarea capacităţilor fizice şi mentale.

Cancerul va fi învins definitiv

Una dintre cele mai încurajatoare dintre predicţiile lui Michio Kaku este aceea că această boală – cancerul – va fi definitiv învinsă. S-au făcut deja progrese importante în tratarea unor forme de cancer, dar este evident că “s-a intrat într-o nouă eră a descoperirilor ştiinţifice în această privinţă”.

Cancerul va deveni ca o răceală obișnuită – spune omul de ştiinţă american – adică trăim cu răceala obișnuită, aceasta nu ucide pe nimeni […] Vom avea un glonț magic împotriva cancerului folosind nanomedicina. Adică, molecule individuale din celule care pot viza celulele canceroase individuale, folosind nanotehnologia”.

Organele umane vor putea fi regenerate

Stiinta viitorului
Stiinta viitorului

În multe laboratoare ale lumii, specialişti din diferite domenii lucrează pentru a pune la punct tehnologii de regenerare a organelor umane. Deja oamenii de știință chinezi au creat recent urechi din plastic biodegradabil pentru copiii născuți cu un defect al canalului urechii. O cultură de celule din această zonă a fost semănată pe o carcasă de plastic, iar când a crescut, materialul s-a dizolvat, lăsând în locul său un organ din țesut uman (care putea fi implantat unui pacient fără a exista riscul de respingere).

În curând, se vor putea regenera pielea, cartilajele, vasele de sânge, traheea, dar și organe mai complexe, precum ficatul, rinichii și, oricât ar părea de surprinzător, chiar creierul.

Tehnologia celulelor stem va continua să se dezvolte și se vor găsi soluţii pentru tratarea leziunilor măduvei spinării, pentru boala Parkinson, boala Alzheimer și pentru cancer. În viitor, oamenii își vor putea recupera membrele pierdute, spune Michio Kaku, precum salamandrele.

Până în 2100, se vor pune la punct metode care să încetinească procesul de îmbătrânire, iar oamenii vor trăi mai mult de 150 de ani.

Consultaţiile medicale se vor face cu “dispozitive inteligente”

Medicina viitorului
Medicina viitorului

În locul timpului petrecut în sălile de așteptare, pentru analize, rezultate, recomandări medicale, fiecare îşi va putea cunoaște starea de sănătate cu ajutorul unei perechi de ochelari sau cu un ceas inteligent.

Starea corpului va fi monitorizată prin intermediul unor senzori integrați în îmbrăcăminte, care vor înregistra schimbările și vor preveni bolile grave. De pildă, de la primele simptome de cancer, cu mult înainte de apariția tumorii, medicul poate injecta nanoparticule care vor opri mutația genelor și vor preveni dezvoltarea bolii.

Deja există lentile “inteligente” pentru chirurgi, pe care pot fi încărcate fișele medicale ale pacienților şi rezultatele unor analize, precum RMN și raze X. Dar, în curând, se va putea face schimb de informații și cu Internetul. Va exista un program care va ajuta nu numai medicii, ci și pacienții, aceştia din urmă primind informaţii despre starea de sănătate şi sfaturi specifice.

Predicţiile lui Michio Kaku – Comunicarea telepatică

Futurologul american crede că şi posibilitatea comunicării telepatice este foarte aproape de a se realiza, fără a avea de-a face cu parapsihologia sau ocultismul. De altfel, în Silicon Valley, SUA, astfel de experienţe sunt acum în desfăşurare, punându-se la punct interfețe creier-computer, care să permită oamenilor să comunice direct, prin gânduri (“brain to brain”).

Mai este doar un pas până a ajunge la o astfel de performanţă, care ar schimba din temelii o mulţime de aspecte ale vieţii noastre şi ar aduce un ajutor imens în tratarea unor boli neurologice. Ar putea fi însă şi consecinţe greu de evaluat la momentul actual (sau trecute sub tăcere), referitoare la posibilitatea controlului maselor, a manipulării mentale şi la suprimarea vieţii private.

Predicţiile lui Michio Kaku – “Brain-Netul” va înlocui internetul până în 2027

Una dintre predicţiile lui Michio Kaku este ca “Brain-Netul” (“brain”- “creier”, “Internet/ net”) va înlocui Internetul până în 2027. Calculatoarele vor fi capabile să citească gândurile, impresiile, emoțiile și să le transmită prin Internet și chiar să le “descarce” în mintea unei persoane. În loc de emoji, vom putea să trimitem emoții reale prietenilor, iar “reîncărcarea” amintirilor va ajuta persoanele cu boala Alzheimer să-și recapete trecutul.

Se vor putea înregistra arome, mirosuri și senzații tactile, pentru a fi transmise părților corespunzătoare ale creierului, creând în minte o iluzie care nu se poate distinge de realitate – un fel de “halucinație controlată”. Obiectele virtuale vor apărea ca fiind complet reale.

Citește și:  A existat corupție politică în Roma antică?

Neurobiologii pot deja să știe ce visează o persoană pe baza analizei activității sale cerebrale, dar deocamdată imaginea rămâne confuză și neclară. Tehnologia de citire a viselor se dezvoltă însă rapid și, în viitor, oamenii vor putea chiar să-și înregistreze visele pe video.

Predicţiile lui Michio Kaku – omenirea va deveni o specie interplanetară

Omenirea, specie interplanetara
Omenirea, specie interplanetara

Michio Kaku, dar şi alţi oameni de ştiinţă, au ajuns independent la concluzia că “umanitatea trebuie să devină o specie interplanetară”. Predicţiile lui Michio Kaku au fost confirmate, în cadrul mai multor discuţii, şi de celebrul astronom Karl Sagan, care spunea, printre altele, că: “Pământul se află în mijlocul unei galerii de asteroizi, comete și meteori. Este inevitabil că vom fi loviți de un distrugător de planete, ceva ca ceea ce i-a lovit pe dinozauri acum 65 de milioane de ani. Avem nevoie de o poliță de asigurare”.

Legile fizicii, adaugă Michio Kaku, fac posibilă trimiterea de jetoane de mărimea unui timbru poștal către stelele din apropiere. Așa că gândiți-vă la un cip, poate atât de mare cât să fie susţinut de o parașută și trimiteți mii de astfel de cipuri în spațiul cosmic, energizate de peste 800 de megawați de putere laser. Prin împușcarea acestui banc gigantic de energie laser în spațiul cosmic, prin energizarea tuturor acestor mini-parașute, ați putea începe apoi să le accelerați până la aproximativ 20% din viteza luminii.”

Nu este doar un vis științific, cum ar fi unitățile warp și teleportatoarele. Este doar o chestiune de inginerie, de voință politică și economie, dar nu există fizică, nu există nicio lege a fizicii, care să te împiedice să “împuști” aceste cipuri la 20% din viteza luminii”. De asemenea, colonizarea planetei Marte ar putea deveni o realitate în deceniile viitoare.

Copiile noastre digitale vor merge în spațiu și vor trăi pentru totdeauna

Omenirea va deveni o specie interplanetară şi pentru că dublul/ copiile noastre digitale vor merge în spațiu și vor trăi pentru totdeauna. În Silicon Valley, acolo unde sunt în desfăşurare şi experimentele de comunicare telepatică, există deja o companie care poate crea dublul digital al oricui, analizând rețelele sociale și alte date personale. Este capabilă chiar să creeze un robot care va vorbi ca persoana în cauză.

În 2009, proiectul “Human Connectome” a fost lansat pentru a crea o hartă a creierului uman. Graţie acesteia, în curând se va putea digitaliza mintea umană și se va putea crea o copie digitală a indivizilor. Într-un astfel de format, oricine va exista pentru totdeauna, iar strănepoții vor putea comunica cu acest “dublu” etern. Copia va putea fi trimisă în spațiu folosind un laser, iar „sufletul” digital va ajunge pe Lună într-o secundă, pe Marte, în 20 de minute și în Alpha Centauri, în patru ani.

Pentru a te conecta la Internet, va trebui doar să clipeşti

Tehnologia viitorului
Tehnologia viitorului

În următoarele decenii – potrivit uneia dintre predicţiile lui Michio Kaku – vom beneficia de acces nelimitat la informații oriunde și oricând. Nişte lentilele de contact speciale ne vor permite să ne conectăm la Internet rapid.

În câmpul nostru vizual vor apărea o mulţime de date, aspecte, imagini, pe lângă realitatea înconjurătoare. În timpul unei conversații cu un internaut, vom vedea informații despre acesta, iar dacă vorbeşte o altă limbă, îl vom putea înțelege folosind subtitrări.

Pe stradă, dacă întâlneşti o cunoștință, dar nu-ţi amintești numele, computerul își va da seama cine este și îți va aminti. Toate produsele vor avea cipuri electronice încorporate și se vor putea vizualiza rapid datele de pe oricare dintre ele.

Predicţiile lui Michio Kaku – obiectele își vor putea schimba forma și culoarea în funcție de dorințele proprietarului

În cel mult două decenii, dezvoltarea nanotehnologiilor va duce la apariția materiei programabile, care poate lua orice formă şi culoare. Nişte cipuri microscopice vor putea fi programate si reprogramate după după dorinţa fiecăruia. Se va putea reduce dimensiunea telefonului mobil astfel încât să încapă în buzunar sau schimba forma unei jucării. Electrocasnicele şi mobilierul vor fi şi ele realizate din materiale speciale, astfel încât interiorul unei locuinţe să poată fi modificat la apăsarea unui buton.

Ecranele computerelor vor fi flexibile și subțiri, precum o coală de hârtie, se vor putea plia sau rula și pot avea mai multe dimensiuni. Nu doar telefoanele vor fi “inteligente”, ci și tapetul de pe pereți, locatarul putându-i da, de exemplu, comanda de a-l conecta la o consultaţie online, dacă se simte rău.

Levitaţia magnetică va sta la baza funcţionarii mijloacelor de transport

Levitatie magnetica
Levitatie magnetica

Transportul pe bază de levitaţie magnetică nu este o fantezie. Există deja, în unele ţări, trenuri care funcționează datorită acestui sistem, viteza maximă a unui astfel de tren ajungând deja la peste 600 km/h, în Japonia.

În scurt timp, maşinile vor deveni adevăraţi roboţi, vor putea zbura, vor face manevre la o simplă comandă. La sfârșitul secolului XXI, în locul drumurilor asfaltate vor fi construite supraconductoare.

Orice obiect pe care ţi-l imaginezi (case, jucării, haine, pantofi etc.) se va putea face cu o imprimantă 3D

Multe dintre predicţiile lui Michio Kaku şi ale altor oameni de ştiinţă par, astăzi, science-fiction, inclusiv această posibilitate ca orice obiect pe care ni-l imaginăm să poată fi realizat cu o imprimantă 3D.

Cu toate acestea, în Statele Unite, China, Emiratele Arabe Unite, case întregi sunt deja construite cu imprimante 3D. Nu peste mult timp, vom putea imprima tot ceea ce avem nevoie cu un astfel de dispozitiv – de la prăjituri, la bijuterii, de la jucării cu design propriu, până la haine, încălţăminte etc.

Oamenii vor fuziona cu roboţii

Predicţiile lui Michio Kaku
Predicţiile lui Michio Kaku

Realizarea roboţilor umanoizi este una dintre cele mai controversate probleme ale tehnologiei actuale. Au fost concepuţi deja roboţi care pot să alerge, să urce scări, să vorbească, să danseze etc, dar nivelul lor de inteligenţă, deocamdată, spun specialiştii, este cât al unui “gândac”. Până la începutul secolului următor vor putea ajunge la nivelul de “inteligenţă” al unei maimuţe.

În acel moment, ar putea deveni o amenințare pentru oameni, pentru cei care i-au creat, deoarece vor fi conștienți de sine și ar putea să urmărească propriile “interese”. Apoi va fi necesară plasarea unui cip în procesorul lor, care îi va dezactiva dacă vor decide să atace oamenii.

Foarte probabil, într-o zi vor ști cum să extragă și acel cip, dar poate că, până atunci, oamenii vor deveni mai responsabili în raport cu jocurile imaginaţiei şi ale tehnologiei. Nu este însă exclus ca, într-un viitor mai îndepărtat, să se realizeze avatare controlate, similare cu noi, dar cu abilități supraomenești, care ar putea trăi pe Marte, ar putea coloniza planete necunoscute sau să călătorească prin galaxii.

Predicţii şi paradoxuri

Predicţiile lui Michio Kaku
Predicţiile lui Michio Kaku

Paradoxal este că, în realitatea în care trăim astăzi, dincolo de competiţia tehnologică, de viziunile specialiştilor, de dorinţele şi planurile ţărilor dezvoltate, oamenii obişnuiţi, când este vorba de viitor, sunt mai degrabă pesimişti, reprezentarea lor fiind a unei lumi în care nu va fi neapărat bine de trăit, fapt explicabil, probabil, prin sciziunea evidentă între ambiţiile tehnologice, pe de o parte, şi regresul vizibil la nivelul bunăstării, mentalităţilor, deciziilor, binelui, la scara societăţii.

Jacques Ruelland, profesor la Universitatea din Montreal, declara, de curând, într-un interviu, că: “Oamenii credeau că știința va explica totul și, mai ales, va rezolva toate problemele. Și apoi au fost două războaie mondiale, o așa-zisă pandemie de gripă spaniolă, Hiroshima, Auschwitz, Războiul Rece, crizele petroliere și mai ales o trezire brutală într-un secol dominat de excesele progresului și de imposibilitatea cronică a umanității de a face continuu bine. Viitorul pare blocat”.

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Cum lumea e condusă de psihopați materialist empiriști, nu sunt optimist. Deocamdată percep doar IDIOCRAȚIE.
    „Știința e un lung șir de funeralii”… tot ce azi e recunoscut ca Adevăr, se va demonstra Minciună. Deja Interpretarea Copenhagen a Quantismului, Teoria Relativității și alte Bazaconii Materialiste Empiriste sunt demolate de Raționalismul Idealist care integrează Fizica cu Metafizica, Chimia cu Alchimia, Medicina Alopată cu cea Naturistă șamd. și într-un târziu Matematica cu Matematica Ontologică.
    O Nouă Paradigmă se va afirma și tot ce azi e prezentat ca Valoare se va demonstra a fi Non-Valoare… „Schimbați Toate Valorile” dacă vreți Evoluție !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.