Prepelița pictată este o pasăre comună în Noua Caledonie, în sud-vestul și estul Australiei. Nu este o pasăre migratoare, trăiește doar în Australia. Are denumirea științifică Turnix varius și se aseamănă foarte mult cu prepelița propriu-zisă, deși nu este nici măcar rudă apropiată cu aceasta. O subspecie a acestui gen a existat în Noua Caledonie și era denumită Turnix varius novaecaledoniae.

Prepelița pictată este numită și prepelița australiană și se aseamănă foarte tare și cu dropia. Are lungimea corpului de 17-23 cm și greutatea de 55-95 g. Ca dimensiuni se poate compara cu o prepeliță, la fel și ca aspect.

Are penajul foarte frumos, predominant roșiatic și puternic punctat. Penajul pe cap este pestriț, în alb și negru. Pe corp apar nuanțe de culori roșiatice, gri-albăstrui, cenușiu-deschis, negru, maroniu.

Pe partea ventrală a corpului coloritul penajului este mai deschis. Aripile sunt destul de scurte și rotunjite, coada este formată din 12 pene destul de lungi, capul este mare, ochii rotunzi, cu irisul de culoare roșie.

Ciocul este mare dar nu foarte gros, are vârful ascuțit și coloritul gri. Picioarele sunt scurte și au câte 4 degete fiecare, prevăzute cu gheare tari, curbate și ascuțite. Masculul este de obicei mai mic decât femela și are coloritul mai intens.

Citește și:  Rața albastră (Hymenolaimus malacorhynchos), o pasăre acvatică nemigratoare
Turnix varius
Turnix varius

Această pasăre se hrănește cu semințe, insecte și larve de insecte. Are obiceiul să scurme cu ghearele picioarelor în sol, în pădurile cu terenuri ierboase și să lase urme circulare caracteristice.

Cuibul este făcut pe sol, ascuns în vegetația deasă. În perioada de reproducere, femela clocește chiar și 17 ouă. După o perioadă de 12-13 zile ouăle eclozează și astfel apar puii care sunt hrăniți și ocrotiți în special de femelă.

Prepelița pictată face parte din ordinal Charadriiformes, familia Turnicidae. Cele trei subspecii ale genului Turnix sunt: Turnix varius varius, Turnix varius novaecaledonie și Turnix varius scintillans. Vânatul intens a făcut să scadă foarte mult numărul prepelițelor de-a lungul anilor. Această specie însă nu este în pericol de dispariție.

Video – Prepelița pictată – Turnix varius:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.