Maimuta titi intunecata (Callicebus moloch)Maimuta titi intunecata (Callicebus moloch) este o specie endemica din nordul Americii de Sud, habitatul ei preferat fiind reprezentat de padurile tropicale din apropierea raurilor. Multe exemplare traiesc in regiunile impadurite din Bazinul Amazonului de Est si de Nord, din Brazilia.

Interesant la aceste maimute este faptul ca au corpul indesat si mic, acoperit cu blana deasa si moale, cu firul gros. Pot ajunge la lungimea corpului de 27-43 cm si greutatea de 0,7-1,2 kg. Capul este mic si rotund, in jurul fetei scurte si plate parul este portocaliu, iar la bot apar fire albe, ca o barba. Pe partea de deasupra capului blana este de culoare gri, pe partea dorsala este in nuante maronii, iar pe partea ventrala roscata-portocalie. Coada are rol de apucare, este stufoasa, de culoare maronie, mai lunga decat corpul, poate ajunge la 35-55 cm. Coada poate fi folosita si pentru echilibrarea corpului dar si pentru indicarea unor gesturi sociale. Ochii sunt mari, rotunzi, cu irisul de culoare maronie, iar urechile sunt mici si rotunde, bine ascunse in blana. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi, acoperite cu blana roscata, cu degete lungi, prevazute cu gheare. Partile golase ale corpului – fata si mainile – sunt de culoare neagra.

Maimuta titi intunecataMaimutele titi intunecate sunt active mai mult ziua, cand pot fi vazute sarind sau mergand pe toate cele patru labe pe ramurile copacilor. Hrana lor consta din fructe, muguri, frunze, diferite plante si insecte. Sunt animale monogame, traiesc in grupuri familiare mici, alcatuite dintr-un mascul, o femela si puii lor. Masculul si femela ce formeaza o pereche raman impreuna pana la sfarsitul vietii. Fiecare grup ocupa un teritoriu bine delimitat, de 6-12 ha, in care nu accepta sa patrunda nici un intrus, cand se intampla acest lucru masculii tipa si devin foarte agresivi.

In perioada de imperechere masculul si femela obisnuiesc sa-si impleteasca cozile si sa cante impreuna, mai ales dimineata dupa rasaritul soarelui. Femela are o perioada de gestatie de 160 de zile, apoi face un singur pui care este ocrotit si alaptat de ea. De obicei puiul este nascut in perioada lunilor decembrie-aprilie. Dupa aproximativ 20 de saptamani puiul este intarcat si incepe sa-si caute hrana singur. El mai ramane alaturi de familie, pana la varsta de 3 ani cand ajunge la maturitatea sexuala si pleaca pentru a forma un alt grup.

Maimuta titi intunecata face parte din ordinul Primates, familia Pitheciidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Video – Maimuta titi intunecata (Callicebus moloch):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here