Tamarinul-leu auriu (Leontopithecus rosalia)Tamarinul-leu auriu (Leontopithecus rosalia) populeaza regiunile impadurite din sudul Americii de Sud, din sud-estul Braziliei. Aceasta maimuta impresioneaza in special prin coama de leu de pe cap, de culoare aurie-roscata, care se revarsa frumos pe umeri. De asemenea intregul corp este acoperit de blana cu parul lung si matasos, in nuante roscate ce ii creeaza un aspect atragator, dar in acelasi timp reprezinta o problema facand-o sa fie apreciata la comertul ilegal cu animale crescute in captivitate.

Adultii ajung la lungimea corpului de 20-25 cm, lungimea cozii de 32-37 cm si greutatea de 400-800 g. Pielea este de culoare gri pe fata si labe, ochii sunt mari, cu irisul de culoare inchisa, narile sunt mici, botul turtit si lipsit de par, deasupra sprancenelor prezinta doua smocuri de par, care se amesteca cu restul coamei.

Tamarinul-leu auriuTamarinul-leu auriu isi petrece majoritatea timpului in copaci, poate fi observat trecand mereu dintr-un loc in altul, sau odihnindu-se noaptea pe o ramura mai groasa. Are membrele anterioare si posterioare scurte dar robuste, cu labe prevazute cu degete foarte lungi si gheare ascutite, care ii dau posibilitatea sa reziste agatat de crengile copacilor. Mare parte din hrana lui este formata din fructe, completata cu nectar, flori, rasini, soparle, broaste, pasari si insecte. Cu ajutorul ghearelor lungi poate scormoni sub scoarta copacilor dupa larve de insecte, chiar si in cele mai mici fisuri ale acesteia.

Aceste primate au un mod de viata diurn, in orele toride ale zilei obisnuiesc sa stea ascunse in vegetatia densa, la umbra. Pot fi vazute in pereche sau in grupuri mici de cate 4-11 indivizi, in care exista o pereche dominanta si mai multi pui. Sunt animale teritoriale, scot vocalize si sunt agresive cu intrusii care intra in zonele marcate de ele – isi arcuiesc spatele, isi zburlesc parul, isi ridica buzele lasand sa li se vada dintii mari si ascutiti, foarte rar au loc atacuri foarte violente.

Citește și:  Rozătoare - Popândăul cu buzunare a lui Botta (Tomomys bottae)

In fiecare grup de tamarini exista o singura pereche dominanta reproducatoare, care va face pui. Ceilalti nu pot face pui pana in momentul cand nu alcatuiesc perechea dominanta. Ca mod de convietuire intre ei, sunt foarte atasati unul de altul in cadrul grupului, isi ingrijesc parul blanii unul altuia, puii se joaca mereu, se ascund si se cauta, sau se lupta intre ei. De asemenea au obiceiul sa se ajute in cautarea hranei si sa-si imparta alimentele intre ei si cu puii lor. Masculii se deosebesc de femele prin sunetele pe care le scot aproape tot timpul si care sunt mai puternice si reprezinta un mod de diferentiere intre cele doua sexe.

Femela dominanta – singura care se poate reproduce – are o perioada de gestatie de patru luni, apoi face de obicei gemeni. La inceput puii au deja corpul acoperit cu blana, de culoare aurie-deschisa mai stralucitoare decat a adultilor, sunt vazatori si cantaresc 55 g. In primele 14 zile sunt foarte neajutorati, mama e cea care trebuie sa-i tina aproape de blana sa, sa-i alapteze la fiecare 3 ore pentru ca ei sa se dezvolte corespunzator. Adultii au grija in aceeasi masura de toti puii lor, pana cand acestia au varsta de o luna si jumatate si sunt intarcati. Desi reusesc sa isi caute hrana singuri exemplarele tinere raman in cadrul grupului pana la varsta maturitatii sexuale. Apoi parasesc grupul familiar si devin independenti, formand alte grupuri.

Speranta de viata la tamarinul-leu auriu este de aproximativ 20 ani. In conditii de captivitate poate trai si mai mult.

Tamarinul-leu auriu face parte din ordinul Primates, familia Callitrichidae. Este o specie in pericol de disparitie, datorita defrisarilor, extinderii terenurilor agricole si comertului ilegal cu animale de casa.

Video – Tamarinul-leu auriu (Leontopithecus rosalia):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.