Privighetoarea albastraPrivighetoarea albastra este un reprezentant foarte frumos al genului privighetorilor Luscinia care traieste in regiunile nordice ale Americii si in Europa, de unde iarna migreaza spre sud, in Asia de Sud-Vest si Africa de Nord.

Sunt cunoscute doua subspecii europene ale genului Luscinia, respectiv Luscinia svecica care traieste in regiunile nordice si Luscinia svecica magna care traieste in Turcia.

Ambele specii au lungimea corpului de 14 cm, greutatea de 16-18 g, lungimea cozii de 5 cm si traiesc in regiunile cu ape, mlastini si maluri cu stufaris, rachite, trestie si salcii. Isi fac cuibul in vegetatia deasa si umeda, pe sol, din fire de iarba, frunze si alte materii vegetale. In perioada de imperechere femela depune cinci sau sase oua de culoare alba-verzui cu puncte ruginii, pe care le cloceste o perioada de doua saptamani. In timp ce femela cloceste, masculul obisnuieste sa stea pe o ramura mai inalta si sa scoata triluri placute, mai ales pe la apus de soare. Dupa eclozarea oualor ies puii care sunt hraniti de ambii parinti. Acestia dupa o perioada de aproximativ doua saptamani au corpul acoperit cu pene si deja reusesc sa zboare.

Luscinia svecica magna - Privighetoarea albastraMasculul are baza cozii de culoare ruginie, partea dorsala de culoare cafenie-inchisa, iar partea ventrala de un alb-murdar. Gusa sa are o culoare albastra stralucitore iar pieptul este de culoare rosie ruginie la specia scandinava si de culoare alba la specia sudica. Ciocul si picioarele sunt de culoare maronie, iar irisul ochilor este negru sau maro. La sfarsitul lunii iulie pasarile naparlesc timp de 45 de zile, iar la sfarsitul lunii februarie naparlesc partial numai pe gat, gusa si in zona capului.

Citește și:  Coțofana (Pica Pica) face parte din familia de păsări Corvidae

Cantecul acestor pasari contine triluri foarte placute, dar si tonuri imprumutate din cantecul altor pasari sau chiar tonuri mai putin placute din mediul inconjurator, cum ar fi anumite tipete ascutite sau oracaitul broastelor. Isi petrec timpul mereu umbland pe jos prin desisuri, scormonind cu picioarele si ciocul in cautarea hranei, care consta in principal din insecte si larve de insecte, dar si din fructe de padure.

In tara noastra privighetoarea albastra este o pasare migratoare destul de rara, soseste pe la jumatatea lunii aprilie si pleaca la sfarsitul lunii septembrie sau in octombrie. Aceasta pasare este destul de timida, traieste destul de ascuns, cand zboara parcurge distante de cel mult 10-30 m.

Privighetoarea albastra face parte din ordinul Passeriformes, familia Muscicapidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Privighetoarea albastra:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.