Problema lui Monty Hall, cunoscuta ca “Paradoxul lui Monty Hall”, isi trage denumirea de la pseudonimul actorului american Monty Hall (pe numele lui adevarat Maurice Halprin), care, timp de treisprezece ani, a prezentat o emisiune de jocuri televizate, cu castiguri substantiale, intitulata “Let’s Make a Deal”, al carei model a fost preluat si de unele televiziuni romanesti.

Enuntul problemei este simplu: un jucator are de ales intre trei « porti », castigand ceea ce se ascunde dincolo de poarta pe care el a ales-o. Prezentatorul stie ce se ascunde in spatele fiecarei porti, dar are obligatia de a nu da niciun indiciu. In spatele uneia dintre porti, de exemplu, se afla o masina, iar in spatele celorlalte doua, cate o capra sau orice alt « cadou » lipsit de valoare. Candidatul alege o poarta. Prezentatorul deschide una dintre celelalte doua, dincolo de care se afla, sa zicem, o capra. In aceste conditii, fie jucatorul a ales poarta cu masina, caz in care prezentatorul a putut deschide oricare dintre celelalte doua porti, ori jucatorul a ales o poarta dincolo de care se afla o capra, iar prezentatorul a deschis-o pe cealalta, la fel de putin importanta.

Citește și:  7 idei pentru a face locuinţa să strălucească şi să ne exprime personalitatea. Stilul scandinav, in trend

O data deschisa una dintre porti, prezentatorul il intreaba pe jucator daca vrea sa isi schimbe alegerea. Stiti care este, in astfel de imprejurari, cea mai buna strategie, pentru jucator, ca sa isi sporeasca sansele de castig ? Sa isi schimbe sau nu alegerea ?

Solutia problemei o gasiti aici:

https://destepti.ro/solutiile-problemelor-de-matematica-amuzante

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.