Desi au fost considerati stramosii dinozaurilor cu picioare de soparle, numiti Sauropode, reprezentantii Prosauropodelor sunt o ramura a Sauropodelor, iar dupa cum sugereaza si numele, au aparut inaintea acestora. Astfel, dinozaurii sunt impartiti in doua mari grupe, in functie de forma bazinului, acestea fiind saurienii, sau „dinozaurii cu bazin de soparla”, si ornitozaurii, sau „dinozaurii cu bazin de pasare”.

Bazinul saurienilor este alcatuit din ilion, ischion si pubis si este triunghiular, pe cand la ornitozauri bazinul are forma unui patrulater, existand uneori o prelungire a pubisului.

Prosauropodele fac parte din subordinul Sauropodomorpha, ordinul saurienilor, alaturi de sauropode si teropodele carnivore, acestea fiind dinozaurii cu picior de pradator, din care fac parte cunoscutii dinozauri pradatori.

Asa cum se obisnuieste in evolutia animalelor, creaturile de mari dimensiuni au rude de dimensiuni mai mici, acesta fiind si cazul sauropodelor, creaturi de dimensiuni mari, care nu au evoluat din ramura dinozaurilor cu picioare de soparla, ci paralel cu stramosii acestora. Reprezentantii acestei ramuri au aparut in Triasic, in urma cu 220 de milioane de ani, cand dinozaurii se aflau la inceputul perioadei lor de dominatie pe intreaga planeta.

Prosauropodele erau creaturi mai mici fata de sauropode si aveau o lungime cuprinsa intre 2 si 10 metri. Aveau gaturile lungi si o coada lunga, insa nu foarte lunga, avand si o greutate mai mica. Datorita membrelor anterioare mai scurte, erau capabili sa se deplaseze pe doua picioare, insa puteau avea si un mers patruped.

Citește și:  Bagaceratops, un dinozaur mic de 1 m lungime din familia ceratopsidelor

In privinta hranei, se considera ca aceste creaturi erau erbivore, chiar daca nu erau bine echipate pentru a digera plantele mai dure, existente in perioada in care au trait. Cu toate acestea, nu exista dovezi clare ca se hraneau cu carne, fie ca provenea de la mici dinozaurii, pesti sau insecte, desi unii specialisti nu au siguranta ca acest lucru nu era posibil.

Prosauropodele erau foarte raspandite, fiind prezente pe toate continentele, care atunci erau unite. Astfel, fosilele acestora au fost descoperite in Europa, Australia, Asia, Africa, America de Nord si America de Sud. Totodata, aceste fosile sunt considerate cele mai vechi descoperiri, care apartin dinozaurilor, din intreaga lume. Cu o dentitie mult mai asemanatoare cu a erbivorelor decat a reptilelor carnivore, aceste creaturi obisnuiau sa traiasca si sa se deplaseze in turme. Acest lucru le asigura o protectie crescuta in fata pradatorilor din acele vremuri.

Prosauropodele sunt impartite in 7 grupe diferite, existand astfel, grupul celor mai primitivi dinozauri, numit Thecodontosaurs, format din animale in totalitate bipede, sau Anchisaurids, format din animale patrupede, de mici dimensiuni. Diversitatea acestor creaturi se poate observa din diferentele existente intre membrii acestor grupuri, de exemplu Yunnanosaurids fiind un dinozaur de dimensiuni mari, care masura 7 metri in lungime si avea un corp masiv.

Prin numeroasele fosile existente, prosauropodele raman printre primele specii de dinozauri, a caror stramosi nu se cunosc, insa sunt rudele sauropodelor gigantice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.