In urma cu 250 de milioane de ani in urma, in Triasicul inferior traia reptila Proterosuchus, cunoscuta drept unul dintre cei mai batrani archozauri, acestia din urma reprezentand un grup de reptile din care au evoluat dinozaurii. Datorita dimensiunilor mai mari, era considerat unul dintre cele mai mari animale din perioada in care a trait, astfel, corpul sau masura 1,5 metri lungime si cantarea in jur de 100 de kilograme. Fosilele acestei reptile au fost descoperite in anul 1903, de catre paleontologul Robert Broom.

Infatisarea reptilei Proterosuchus este asemanatoare crocodililor din zilele noastre. Craniul sau era alungit si nu foarte mare, iar botul era lung si arcuit. Dintii erau conici si acutiti si aveau aceeasi forma si marime.

Muschii gatului erau puternici, iar picioarele erau scurte, indreptate in exterior. Avea o coada lunga, puternica, care ii permitea sa inoate foarte bine, putand sa se miste repede in apa. Totodata, picioarele solide ii ofereau posibilitatea sa se deplaseze cu usurinta pe uscat, avand avantajul de a-si controla temperatura corpului cu usurinta. Pentru aceasta se putea incalzi pe uscat la soare, sau isi putea raci temperatura corpului, inotand.

Proterosuchus

Maniera in care reptila Proterosuchus  vana era foarte asemanatoare de maniera in care isi procura hrana crocodilii in zilele noastre. Astfel, avand ochii situati in varful capului, se putea ascunde in apa, asteptand prada sa se apropie. Atunci cand prada se apropia suficient de mult, se napustea asupra ei si o tara pe fundul apei, pana o ineca, iar apoi o manca.

Citește și:  Nothozauri, monștri marini preistorici sau șopârle hibride semiacvatice din Triasic

Avand aceasta modalitate de a vana, nu era nevoit sa isi schimbe mediul de viata pentru a gasi hrana, motiv pentru care putea trai intr-un anumit loc aproape toata viata. In aceste conditii putea sa traiasca luni intregi fara hrana, deoarece putea face economie de energie.

Fosilele reptilei Proterosuchus au fost descoperite atat in China, Africa de Sud, cat si in Argentina. Fiind descoperite numeroase fosile, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca era un animal raspandit, fiind si un pradator excelent. Activ atat ziua, cat si noaptea, era un inamic puternic al pestilor cu care se hranea.

Desi avea o constructie a corpului asemanatoare crocodililor, nu a fost considerat un stramos direct al acestora, insa, fiind un archozaur, reptila Proterosuchus este un membru al grupului din care au evoluat crocodilii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.