Prundarasul gulerat mic (Charadrius dubius) este o pasare migratoare, face parte din ordinul Charadriiformes si familia Charadriidae. La noi in tara soseste in luna aprilie si pleaca in luna octombrie.

Cloceste pe malurile raurilor, baltilor, in cariere parasite, sau chiar locuri de depozitare a molozului. Populeaza foarte mult tinuturile dobrogene, unde gaseste toate variatiile de mediu preferate.

Are penajul maro-cafeniu pe spate si alb pe burta, piept si gusa. In zona gatului are o pata neagra care se aseamana cu un guler, de la care i se trage si numele. La femela zona obrajilor este maronie, iar la mascul este neagra.

Partea de deasupra capului este maro, iar pe frunte coloritul este alb si negru. O caracteristica particulara a acestei specii este inelul galben ce inconjoara ochii.

Prundărașul gulerat mic

Prundarasul gulerat mic este considerat un bun alergator. Este de talia unei ciocarlii, poate fi vazut mergand repede si fara zgomot, cu pasi repezi, marunti. De asemenea, pot fi auzite sunetele melodioase si ademenitoare ,,dioh-dioh”, in timpul zborul de rut. Are o lungime de 14 cm, deschiderea aripilor de 42-46 cm si greutatea de 40-50 g.

Citește și:  Specii de mătăsari, păsări din familia Bombycillidae

Cuibul este construit intre pietre, direct pe sol. Femela depune o singura data pe an patru oua, pe care le cloceste impreuna cu masculul, schimbandu-se intre ei. Dupa eclozare, puii sunt hraniti de ambii parinti. Puii au o culoare asemanatoare unor pietre, care ii ajuta sa se camufleze perfect.

Aceasta pasare se hraneste cu diferite insecte si viermi pe care le cauta cu usurinta in terenurile inundate sau mlastinoase.

Prundarasul gulerat mic nu prezinta un interes mare pentru vanatori.

Video:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.