Despre Rama nu se stie data exacta a nasterii, insa este primul nascut al lui Dasharatha, conducatorul Kosalei, un tinut din Nordul Indiei. Legenda spune ca fiind copil, acesta a ucis un monstru ce ii teroriza poporul, iar cand a devenit adult, acesta ar fi castigat mana printesei Sita, dupa ce a iesit invingator intr-o intrecere de forta unde a incordat si apoi a rupt un arc pe care nici un alt barbat nu reusise pana atunci. Prin calitatile sale, Rama a trezit invidia intregii curti si desi Regele si l-ar fi dorit ca succesor, a trebuit sa il aleaga pe Baratha , fiul unei alte sotii.

Rama1

Odata ajuns la putere, Baratha l-a alungat pe Rama, iar acesta si-a acceptat soarta de bunovoie, mai ales ca vedea suferinta care il macina pe tatal sau. Desi legenda spune intr-un fel nu se stie daca Rama chiar a existat cu adevarat sau legenda se bazeaza pe faptele unui print real, care ar fi trait in India intre anii 1000 si 700 i. Hr., mai ales ca poemul care ii povesteste viata, Ramayana, a fost scris undeva in primul mileniu inaintea erei noastre, cand India era cucerita de arienii veniti din Nord. O parte a aventurilor eroului au un loc aparte in religia hindusa, deoarece faptele sale curajoase stralucesc in orice descriere facuta de religie. Iar, spre deosebire de crestinism, budism sau mahomedanism, unde totul se concentreaza pe invataturile a trei personaje istorice, in Hinduism acest lucru nu se intampla, religia nu are un personaj unic sau central.

Despre Hinduism prima oara s-a auzit pe la 1830, si notiunea alcatuia multitudinea de practici, credinte si traditii, care alcatuiesc complexitatea religiei in India. Iar despre primele mentiuni ale acesteia, se stie ca la inceputul erei noastre, Visnu si Siva, zei de origine hindusa, si-au insusit calitatea de a fi demni de o veneratie superioara, atat in propria persoana, cat si in numele uneia dintre reincarnari. Visnu a avut numeroase reincarnari, printre care si Rama. Astfel, hinduismul intruneste mai multe traditii de spiritualitate sublime, cat si traditii ale credintei populare, avand numeroase obiceiri si traditii. Mergand mai departe, pe firul legendei, Rama, dupa parasirea palatului, a ajuns intr-o padure fermecata, numita Dandaka, unde a reusit sa salveze vietile mai multor oameni sfinti, ceea ce a atras furia paznicului padurii, Ravana. Acesta era un demon cu mai multe capete, care, pentru a se razbuna pe printul alungat, a rapit-o pe frumoasa Sita.

Neavand o armata de oameni, insa dorinta de a o elibera pe Sita si virtutea de care dadea dovada, a facut ca o armata de ursi si de maimute sa ii sara in ajutor, invingand de unul singur demonul si eliberand-o astfel pe Sita. Si despre ea, legenda spune ca atunci cand a fost eliberata, pentru a-i inlatura suspiciunile lui Rama despre virtutea ei, ea a sarit pe un rug unde a ramas neatinsa de focul ce ardea. Intors in Kosala, Rama a fost incoronat ca rege, insa, incercarile nu s-au oprit aici, iar Sita a fost exilata in padure deoarece se zvonea ca puritatea ei ar fi fost intinata, iar Rama, credincios principiilor sale, a decis ca exilarea este solutia. In padure, Sita a primit ajutor din partea unui intelept pe nume Valmiki si a dat nastere la doi fii. Cand copiii au ajuns mari, familia lui Rama s-a reunit pentru o perioada scurta, deoarece Sita si-a declarant nevinovatia si a cerut sa fie inghitita de catre pamant, lucru care s-a si intamplat. Renuntand la tron pentru copiii lui, Rama s-a inaltat astfel la cer.

Citește și:  Mircea Cartarescu - poetul postmodernist al generatiei optzeciste
foto: harekrsna.de
foto: harekrsna.de

Acum, conform hinduismului, Rama ar fi a saptea reincarnare a zeului hindus Visnu, care reprezinta intruchiparea cavalerismului si legatura cu divinitatea, precum si calea spre mantuirea personala. Iar Sita, conform hinduismului, este intruchiparea ideala a sotiei hinduse si anume devotata si casta, mai ales.Chiar si in Ramayana, unele personaje au si un rol divin, cum ar fi fratele vitreg a lui Rama, Laksmana, intruchipeaza loialitatea, iar generalul-maimuta, Hanuman, reprezinta devotiunea pura fata de un stapan divin. Iar religia a trecut si ea prin diverse transformari. De exemplu, acum 1000 de ani, hindusii il venerau pe Rama intr-un cult separat, cu 500 de ani in urma, acesta era nucleul unui cult religios cunoscut sub numele de Bhakti, iar in perioada dinastiei mogule, India a intrat sub stapanire musulmana. Indiferent cate s-au intamplat de-a lungul anilor, cert este ca hindusii invoca numele zeului Rama in multe situatii, Ghandi inclusiv in clipa cand a murit, ultimele cuvinte rostite au fost “Hey, Rama!”, care se traduce “Oh, Dumnezeule!”.

Complex si poate greu de inteles, hinduismul va ramane neinteles pentru unii datorita numeroaselor elemente care le implica, insa cert e ca credinta este in Rama, zeu hindus in termeni spirituali, iar in termeni istorice ramane un personaj cu calitati superioare, in care virtutea este trasatura dominanta, dar si un erou din prisma actelor de vitejie facute, dar si din prisma curajului de care a dat dovada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.