Randunica tanager (Tersina viridis) poate fi intalnita in zonele deluroase, cu paduri umede, forestiere, tropicale si subtropicale, ce se intind pana la altitudinea de 1500 m, din centrul si nord-vestul Americii de Sud pana in Panama, Ecuador, Brazilia, Bolivia, Venezuela, Peru si Argentina. Numele sau vine de la coada lunga si  bifurcata ca la randunica.

Are lungimea corpului de 14-15 cm, greutatea de 30 g si penajul foarte frumos colorat. Intre mascul si femela exista un mare dimorfism sexual din punct de vedere al penajului. La mascul penajul este predominant albastru-turcuaz cu dungi negre pe partile laterale, cu o masca faciala neagra si partea inferioara a pieptului alba. La femela penele sunt in nuante de culoare verde cu gri-deschis, galben pe partea ventrala inferioara, iar masca faciala gri spre negru.

Ciocul este puternic si masiv cu varful partii superioare curbate putin in jos ca un carlig, perfect pentru a prinde insectele din aer, pentru a le ciuguli de pe frunze si ramuri, sau pentru a smulge mugurii, bobocii si fructele de padure. Hrana sa este formata mai ales din furnici, termite si lacuste.

Are obiceiul de a stoca fructele pe care le culege cu ciocul in locuri ascunse, pentru a le manca mai tarziu. Narile sunt fine, ca niste tuburi scurte, in colturile gurii are perisori ca niste mustati, iar ochii sunt mari cu irisul de culoare rosie. Picioarele sunt scurte si subtiri, cu degete prevazute cu gheare curbate si ascutite. Coada este bifurcata, iar aripile sunt alungite si bine subliniate prin pene de culoare neagra.

Citește și:  Vrabia, cea mai raspandita pasare cantatoare nemigratoare din tara noastra

Rândunica tanager care mananca

Aceste randunici traiesc in stoluri de peste 10-30 pasari, uneori zboara alaturi de alte specii in cautarea hranei. Isi fac de regula cuiburile in gropi, crapaturile stancilor, sub poduri, scorburi de copaci, vizuini parasite de rozatoare, in general in adaposturi inchise. Cuibul este construit intotdeauna de mascul, are o forma tubulara cu o singura intrare si este captusit cu fasii de frunze si fire de iarba uscate.

In perioada clocitului prefera zonele deschise, livezile si marginile de paduri. Cantecul este simplu, primitiv in comparatie cu al altor pasari. Femela depune in cuib un numar de 2-3 oua pe care le cloceste singura o perioada de 15-17 zile. Puii sunt hraniti cu larve de insecte doar de pasarea-mama timp de 24 de zile, apoi devin independenti, isi cauta hrana singuri. Penajul lor este asemanator cu al femelei.

Randunica tanager face parte din ordinul Passeriformes, familia Tersinidae. Acaesta familie cuprinde o singura specie (cea descrisa mai sus) si trei subspecii: Tersina viridis viridis, Tersina viridis occidentalis, Tersina viridis grisescens. Nu este o specie in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.