Rechinul cu șase arcuri branhiale este o specie vulnerabilă, în pericol de dispariție. Trăiește în apele temperate și tropicale, în Oceanul Atlantic, Indian și Pacific și în Marea Mediterană. Poate înota la adâncimi de până la 2500 m.

Acest pește abisal trăiește solitar, retras. Are corpul cilindric și capul mare și lat. Pe părțile laterale se pot observa cele șase fante branhiale de la care îi vine și numele. Are lungimea corpului de 4,8 m și greutatea de 600 kg. Femela este de obicei mai mare decât masculul. Coloritul său este variabil, de la negru la gri-deschis, sau de la maroniu la ocru. Înotătoarea dorsală este de formă trapezoidală, bine dezvoltată și poziționată foarte aproape de pedunculul caudal. Aripioarele pectorale și ventrale sunt bine dezvoltate, au marginile rotunjite, iar înotătoarea anală este mai mica și apare pe partea opusă a înotătoarei dorsale. Înotătoarea caudală este foarte lungă și puternică, formată dintr-un singur lob. Capul este destul de mare, botul alungit, maxilarele puternice prevăzute cu numeroși dinți mici ascuțiți, ochii sunt mari, rotunzi, cu irisul foarte frumos în nuanță verde fluorescent.

Citește și:  Specii de insecte-bețișor din familia Phasmatiidae
Capul rechinului cu șase arcuri branhiale (Hexanchus griseus), Foto: sharkpics.weebly.com
Capul rechinului cu șase arcuri branhiale (Hexanchus griseus), Foto: sharkpics.weebly.com

Hrana acestui rechin constă din pești osoși, alte specii de rechini, sepii, pisici de mare, foci, moluște, cefalopode, crabi, calamari, somoni, anșoa, arici de mare și alte animale lente care înoată pe fundul mării. Perioada de reproducere la această specie este din luna mai până în noiembrie. O singură femelă poate să producă un număr de 2-10 embrioni care se dezvoltă în corpul ei. Perioada de gestație poate dura chiar mai mult de 2 ani. La naștere puii au aproximativ 65-74 cm și coloritul deschis. Femelele ajung la maturitatea sexuală la 18-35 de ani, iar masculii la vârsta de 11-14 ani.

Rechinul cu șase arcuri branhiale face parte din ordinul Hexanchiformes, familia Hexanchidae. Nu este o specie periculoasă pentru om, atacă doar dacă este deranjat de scafandri în mod intenționat sau accidental.

Video – Rechinul cu șase arcuri branhiale (Hexanchus griseus): 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.