Rechinul Echinorhinus cookei este o specie foarte mare de rechin si care se remarca prin corpul sau lung de pana la 4 m, acoperit de numerosi denticuli spinosi ce a facut sa fie numit si rechinul ghimpat. Comparativ cu alte specii la care inotatoarea dorsala este inzestrata cu tepi ascutiti, la acest rechin aceste proeminente apar direct pe corp.

Ca aspect general are o forma foarte rara a corpului, iar modul sau de viata este putin cunoscut pana in prezent. Cert este ca a fost descoperit in apele Oceanului Pacific, in apropierea coastei de sud a Australiei, Noii Zeelande, Hawaii, Taiwan, dar si de-a lungul coastei Peru in Oceanul Pacific.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de pana la 4 m, masculii fiind intotdeauna mai mici decat femelele. Corpul lor este acoperit cu tepi ascutiti, mici, conici, inalti de 0,5 cm, pe maxilarul inferior au 18-22 dinti mici si ascutiti, iar pe cel superior 20-24 dinti. Botul este alungit ca la majoritatea speciilor de rechini, iar ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului.

Citește și:  Micul rechin-pisică pătat (Scyliorhinus canicula), află totul despre această specie

Intregul corp are un colorit in nuante gri-inchis cu aripioarele si inotatoarele mai intunecate. Zona inferioara a fetei este albicioasa. Inotatoarele dorsale sunt de forma unor vele si apar pozitionate aproape de pedunculul codal, inotatoarea anala este mare si apare pe partea opusa acestora, inotatoarea coadala este heterocercala, cu lobul superior mult mai mare decat cel inferior.

Aripioarele pelviene sunt in pereche si destul de mari, in fata fiecareia apar pe corp cate cinci fante branhiale mari, situate la distanta egala una de alta. Reproducerea la aceasta specie este ovovivipara, femela naste 15-20 pui, care au la inceput lungimea corpului de 45 cm. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala cand au lungimea corpului cuprinsa intre 2,2-2,5 m.

Rechinul Echinorhinus cookei face parte din ordinul Squaliformes, familia Echinorhinidae si este considerat o specie in pericol de disparitie. Acest rechin nu are valoare comerciala, dar este o specie periculoasa pentru om.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.