Rechinul-pelerin apare in toate apele reci si calde ale oceanelor din intreaga lume. In legatura cu aceasta specie de rechin trebuie sa precizam ca ocupa locul doi in categoria de cel mai mare peste din lume, pe locul intai se afla rechinul-balena.

Desi are lungimea corpului de 10 m, in cazuri exceptionale si de pana la 15 m, iar greutatea de pana la 6 tone, surprinzator este faptul ca acest rechin nu este periculos, este chiar inofensiv, se hraneste cu plancton si are tendinta sa migreze in apele oceanelor si marilor lumii. Cu alte cuvinte rechinul-pelerin este un urias pradator de plancton, deci cu siguranta va putea fi intalnit in zonele bogate in plancton.

O particularitate a acestei specii sunt fantele branhiale foarte mari, de la care in timpul iernii cad lamelele. De asemenea o alta caracteristica unica este ,,gulerul” care se afla in jurul partii posterioare a capului. Capul sau pare imens, botul alungit are deschiderea larga ceea ce face ca atunci cand ajunge in zonele cu plancton sa colecteze cu usurinta cantitati mari de apa si plancton.

Apoi apa este eliminata prin fantele largi ale branhiilor, iar planctonul ramane deoarece este retinut in lamelele branhiale ce au o cantitate mare de mucus si este inghitit de rechin. Ochii sunt mici si au irisul de culoare neagra. Are cate cinci perechi de fante branhiale pe fiecare parte si o pereche de nari mici in partea anterioara a capului.

Citește și:  Rechinul galben (Negaprion brevirostris) are dinții ascuțiți și o mușcătură puternică

Rechinul-pelerin

Corpul rechinului-pelerin seamana cu o torpila, are coloritul in nuante negre-maronii pe partea dorsala, din ce in ce mai deschise pe partile laterale, ajungand sa fie albicios sau chiar alb pe partea ventrala. Inotatoarea codala este foarte mare si are lobul superior mai dezvoltat si mai alungit. Aripioarele pectorale sunt mari, la fel si prima inotatoare dorsala pare enorma si de forma triunghiulara. A doua inotatoare dorsala, inotatoarea anala si inotatoarele ventrale sunt mici.

La aceasta specie reproducerea este ovovivipara, femela tine ouale in burta, iar acolo are loc si dezvoltarea si incubarea lor. Dupa perioada de incubare si dezvoltare a embrionului femela naste pui vii. Perioada de gestatie este de pana la 2 ani, deci foarte lunga comparativ cu cea de la alte specii de pesti.

Rechinul-pelerin are ficatul foarte mare si gras ceea ce il ajuta la sustinerea corpului in apa. Are obiceiul sa inoate in straturile de suprafata ale apei, uneori cu burta in sus pentru a se bucura de soare, frecvent realizeaza migratii sezoniere sau chiar zilnice pentru a se hrani cu plancton.

Rechinul-pelerin are denumirea stiintifica de Cetorhinus maximus, face parte din ordinul Lamniformes, familia Cetorhinidae si este o specie vulnerabila in pericol de disparitie.

Video – Rechinul-pelerin (Cetorhinus maximus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.