Rechinul-vulpe este o specie de rechin de marime medie, nu depaseste lungimea corpului de 5,5 m si are un colorit maroniu pe partea dorsala si alb pe cea ventrala. In cazuri exceptionale poate ajunge si la lungimea de 7 m. Ca specie se distinge prin inotatoarea codala care are o forma ca la alte specii de rechini (in sensul ca are lobul superior mai lung decat cel inferior) dar are particularitatea ca acest lobul ajunge sa aiba lungimea egala cu cea a restului corpului.
Rechinul-vulpe se caracterizeaza de asemenea si prin forma deosebita a botului, acesta este conic, incheiat abrupt si ascutit. Pe partea inferioara a botului se poate observa gura mica in forma de semiluna, cu maxilarele inzestrate cu numerosi dinti ascutiti si curbati puternic. Maxilarul inferior are un numar mai mare de dinti care variaza intre 21si 24, iar cel superior are 19-26 dinti. Rechinul are vederea excelenta, ochii sunt mari cu membrane nictidale, sunt pozitionati pe partile laterale ale capului si au irisul de culoare deschisa.
Pe partea superioara a corpului apar inotatoarele dorsale, prima este foarte mare (situata la mijlocul distantei dintre varful botului si baza inotatoarei codale) iar a doua este exagerat de mica (si foarte aproape de pedunculul codal). Inotatoarea anala este ingusta si are o curbura pe marginea acesteia.
La fel ca la toate speciile de rechini si la aceasta aripioarele pectorale sunt foarte mari si au o forma alungita cu varful ascutit. In apropierea lor si in spatele capului apar fantele branhiale. Lobul prelungit de la inotatoarea codala este folosit la vanatoare, cu el pestele aduna pestii mici in bancuri si ii loveste pentru a-i ameti, apoi ii prinde destul de usor in gura larg deschisa.
Acesti rechini au o metoda de a vana in grup, se aduna cateva exemplare in jurul bancurilor de pesti, ii lovesc cu inotatoarele codale construind un fel de ,,captura” si apoi ii ataca, prind mai multi deodata. Prada lor consta din pesti mici, hering, macrou, sardine, ton, dar si specii de cefalopode, calamar, sepie, carcatita, cat si homari, crabi sau alte specii de crustacee.
Perioada de imperechere la aceasta specie are loc la sfarsitul verii, femela are o perioada de gestatie de 9 luni dupa care naste 2-6 pui vii. Acestia sunt destul de bine dezvoltati inca de la nastere, au greutatea de 5-6 kg si lungimea corpului de 1,1-1,6 m. Ajung la maturitatea sexuala la varsta de 3-7 ani si pot trai cel mult pana la 19 ani.
Rechinul-vulpe este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Alopias vulpinus, face parte din ordinul Lamniformes, familia Alopiidae si inoata in toate marile calde din zona temperata si tropicala, la adancimi cuprinse intre 150-500 m.
Video – Rechinul-vulpe (Alopias vulpinus):