Regenerarea celulelor pielii este un proces uimitor, complex şi continuu, care are loc o dată la 28 – 30 de zile şi graţie căruia este posibilă menținerea sănătății și funcționalității pielii şi a întregului organism (chiar dacă nu conştientizăm întotdeauna acest fapt) şi care are un impact uriaş şi asupra stării noastre de spirit.

Acoperind o suprafață de aproximativ 1,6 până la 2 metri pătrați la un adult şi reprezentând aproximativ 16% din greutatea corporală totală, pielea este considerată cel mai mare organ al corpului uman. Ca şi creierul, pielea începe să se dezvolte din a 21-a zi a vieţii embrionare, din acelaşi strat de celule, ectodermul, informaţiile dintre aceste două organe ale corpului (pielea şi creierul) continuând să circule în dublu sens, de-a lungul întregii vieţi.

Pielea are “memoria” istoriei noastre personale, înregistrează suișurile și coborâșurile vieții noastre interioare, “daunele” pe care le-a suferit, reacţionează pozitiv la îngrijirea constantă și de lungă durată, este o veritabilă “carte de vizită” pentru fiecare dintre noi, pentru că reflectă starea generală de sănătate.

Atât la nivel individual, cât și social – observă medicul britanic Monty Lyman, în cartea “The Remarkable Life of the Skin” (tradusă şi în româneşte, cu titlul “Remarcabila viaţă a pielii”) – pielea noastră fizică se împletește cu însăși ființa noastră […] orice schimbare fizică intenționată a aspectului pielii, de la botox la arta corporală, este „o tehnologie a sinelui”. Ne modificăm corpul pentru a atinge o anumită stare de fericire, puritate, perfecțiune sau “nemurire”. Când ne modificăm pielea, ne modificăm pe noi înșine”.

Regenerarea celulelor pielii şi ceramidele

Regenerarea celulelor pielii
Regenerarea celulelor pielii

Regenerarea celulelor pielii începe în stratul bazal (sau germinativ) al epidermei, care este cel mai profund strat al acesteia. Aici se află celulele stem epidermale , care se divid și se diferențiază în keratinocite noi (celulele principale ale epidermei).

Aceste keratinocite migrează treptat de la stratul bazal către straturile superioare ale epidermei, timp în care suferă o serie de modificări, inclusiv formarea de keratină (o proteină structurală importantă), care le conferă rezistență și impermeabilitate.

Într-un ciclu complet de regenerare a celulelor pielii (28 – 30 de zile), se pierd între 30 000 și 40 000 de celule moarte în fiecare minut, adică aproximativ 50 de milioane pe zi.

În epidermă (stratul exterior al pielii), un rol crucial în menținerea barierei de protecție a pielii și a hidratării acesteia îl au ceramidele – un tip de lipide (grăsimi) esențiale, care reprezintă aproximativ 50% din lipidele intercelulare din stratul cornos, cel mai “exterior” strat al pielii (exfoliator).

Orice tip de piele/ ten are nevoie de ceramide, care există în mod natural în organism, dar a căror acţiune poate fi susţinută şi mult îmbunătăţită cu ajutorul unor produse cosmetice, care conţin ceramide esenţiale, identice cu cele din piele, aşa cum sunt, de exemplu, cele din gama CeraVe, concepute pe baza colaborării cu dermatologi renumiţi, astfel încât să ofere beneficii de îngrijire a pielii de durată, bazate pe rezultatele cercetărilor știintifice.

Ceramidele nu numai că ajută la regenerarea celulelor pielii, la repararea și reconstrucția barierei cutanate, atunci când aceasta este deteriorată, dar au un rol vital în prevenirea pierderii de apă din piele, care ar provoca o uscare excesivă, protejează pielea de factorii de stres externi (poluarea, razele UV, agenții patogeni) şi au efecte anti-aging, contracarând semnele îmbătrânirii premature.

Rutina de îngrijire – sprijin esenţial în regenerarea celulelară

Rutina de ingrujire a pielii
Rutina de ingrujire a pielii

Fiecare centimetru pătrat de piele are peste 19 milioane de celule, în jur de 300 de glande sudoripare, peste 15 glande sebacee, circa 5 000 de zone receptive. Fiind un organ atât de complex, este necesar să avem în vedere permanent modalităţi care să susţină toate procesele care au loc la nivelul pielii.

Dintr-un ritual de îngrijire zilnică, esenţial în regenerarea celulelor pielii, nu ar trebui să lipsească – spun dermatologii – spălatul, produsele cosmetice care să susţină regenerarea celulară (creme, uleiuri, măşti, seruri cu ingrediente active, destinate deopotrivă femeilor şi bărbaţilor, retinoizi, vitamina C, un antioxidant puternic care ajută la repararea daunelor cauzate de radicalii liberi și la stimularea producției de colagen etc.). Sunt produse pe care, de regulă, le utilizăm cu plăcere, deoarece acestea aduc automat un sentiment reconfortant şi, implicit, multiple beneficii.

De asemenea, ceramidele, acidul hialuronic, cremele hidratante, aplicate dimineaţa şi seara, mențin pielea sănătoasă, susțin bariera cutanată și facilitează regenerarea celulară, aşa cum o cremă cu factor de protecţie solară este esențială pentru protejarea pielii împotriva radiațiilor UV, care pot încetini procesul de regenerare celulară și pot provoca îmbătrânirea pielii.

Toate acestea trebuie să vină în completarea unei alimentaţii sănătoase, echilibrate, a unei hidratări corecte, a unui program de odihnă adecvat (dat fiind faptul că somnul este momentul în care pielea se repară și se regenerează cel mai eficient).

Adoptarea unei rutine de îngrijire a pielii este, până la urmă, un semn de stimă de sine şi o modalitate de a ajuta organismul să-şi păstreze vitalitatea şi funcţionalitatea pe tot parcursul vieţii. Şi, mai ales, nu trebuie să uităm că, pe lângă o capacitate de regenerare excepţională, pielea noastră are “memorie”, exprimă şi transmite creierului tot ce nu putem sau nu vrem să spunem în cuvinte – emoţii, bucurii, temeri, oboseală, fericire etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.