Odata cu fondarea noului Imperiu German, in anul 1871, s-a considerat ca este nevoie sa se ridice o noua cladire in care parlamentul sa functioneze, mai precis o structura mult mai mare, care sa raspunda noilor necesitati. S-a construit Reichstag, cladirea parlamentului german, dupa mai multe concursuri tinute intre arhitecti.

Istoria Reichstagului și evenimentele care i-au marcat destinul

Lucrarile de constructie la noua cladire legislativa au inceput in anul 1884, ele fiind finalizate abia dupa zece ani. Potrivit planurilor, cladirea, ridicata intr-un stil neoclasic, avea un aspect splendid, impunator, indeosebi prin cupola din otel si sticla ce dainuia peste imprejurimi.

Astăzi, Reichstag este nu doar centrul politic al Germaniei, ci și o atracție turistică de top, datorită faimoasei sale cupole din sticlă, care oferă o panoramă spectaculoasă asupra Berlinului.

Reichstag1

Inevitabil, dupa ce monarhia germana a fost abolita in anul 1918, Reichstag, aflat in Berlin, si-a schimbat scopul, devenind, ce-i drept, doar pentru putin timp sala de dezbateri a noii Republici Germane.

Numai ca splendida cladire construita in anul 1884 avea sa fie distrusa de un incendiu devastator in anul 1933, odata cu venirea la putere a nazistilor. Nu a fost nicicum o coincidenta, cu atat mai mult cu cat incendiul s-a petrecut in circumstante necunoscute, cauza care il declansase ramanand, la acele vremuri, neelucidata.

Si, de fapt, se presupune ca nazistii au fost cei care au dorit sa distruga fosta cladire a parlamentului, Reichstag, in acest mod, avand si un motiv temeinic pentru a-i alunga pe comunisti, de altfel, facuti vinovati de incendiul devastator.

Reichstag11

Arhitectura impresionantă și transformările clădirii de-a lungul timpului

In orice caz, edificiul a fost supus mai multor lucrari de restaurare, insa, ca multe alte cladiri din capitala Germaniei, a suferit grave avarii in cel de al Doilea Razboi Mondial, din cauza bombardamentelor aliate, precum si a salvelor de artilerie sovietice din timpul bataliei pentru Berlin. Dupa ce razboiul s-a incheiat, Reichstag nu a fost folosit ca sediu al parlamentului Germaniei de Vest, chiar daca se afla chiar in jumatatea de vest a Berlinului.

Motivul pentru care, dupa anul 1945, aici nu a functionat parlamentul, a fost legat de faptul ca acesta fusese mutat in noua capitala de la Bonn. In schimb, dupa ce Germania s-a reunificat, iar capitala tarii a fost din nou mutata la Berlin, parlamentul (Bundestag) a revenit in vechea cladire, si anume in Reichstag.

Reichstag111

Nu foarte tarziu, in anul 1995, aveau sa fie demarate si lucrarile de reconstructie, acestea fiind supervizate de arhitectul Norman Foster. Lucrarile au fost finalizate in anul 1999, Reichstag recapatand din gloria arhitectonica de altadata.

In prezent, cladirea Bundestagului are o imensa cupola de sticla chiar deasupra principalei sali de dezbateri. Mai mult decat atat, cei care viziteaza Reichstagul pot asista la sedintele parlamentelui, aceasta decizie fiind luata ca urmare a dorintei de a arata lumii intregi ca noul guvern german promoveaza ideea de „transparenta”.

Reichstag după cel de-Al Doilea Război Mondial și reunificarea Germaniei

După sfârșitul războiului, Reichstag a rămas în ruine timp de mai multe decenii, fiind situat în apropierea graniței dintre Berlinul de Vest și Berlinul de Est. Deși Germania Federală și-a mutat centrul politic la Bonn, clădirea a fost parțial restaurată în anii ’60, iar inscripția istorică „Dem Deutschen Volke” („Pentru poporul german”) a fost readusă la vedere.

După reunificarea Germaniei în 1990, s-a decis ca Berlinul să redevină capitala țării, iar Reichstag să fie restaurat și modernizat pentru a găzdui Bundestagul. Arhitectul britanic Norman Foster a fost responsabil de renovarea spectaculoasă a clădirii, finalizată în 1999, iar principala sa inovație a fost adăugarea unei cupole din sticlă, care simbolizează transparența democrației germane.

Cupola de sticlă a Reichstagului – O atracție turistică spectaculoasă

Una dintre cele mai mari atracții ale Reichstagului este impresionanta cupolă din sticlă, deschisă publicului, care oferă o priveliște panoramică de 360° asupra Berlinului. Aceasta are un diametru de 40 de metri și este construită astfel încât lumina naturală să pătrundă în plenul Bundestagului, reflectând conceptul de transparență politică.

Vizitatorii pot urca pe o rampă în spirală până în vârful cupolei, unde se află o platformă de observație cu o vedere spectaculoasă asupra orașului. Intrarea este gratuită, dar pentru a vizita cupola este necesară o programare în avans pe site-ul oficial al Bundestagului. Pe lângă peisajele uimitoare, turiștii pot afla mai multe despre istoria clădirii printr-o expoziție multimedia amplasată în interiorul cupolei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.