Relieful de pe Marte consta intr-o suprafata uscata si stancoasa, acoperita cu un praf rosu foarte fin. Praful rosu este de fapt oxid de fier. Imaginati-va pudra de talc de culoare ruginie si veti sti la ce ma refer. Totul, de la sol pana la pietrele mici si roci, este acoperit de acest oxid de fier. Deoarece pe Marte nu exista nici apa si nici activitate tectonica (cel putin nu a fost dovedita), trasaturile sale geologice raman practic neschimbate. Prin comparatie, suprafata Pamantului se confrunta cu schimbari permanente datorita eroziunii induse de apa si activitatilor tectonice.

De la muntii maiestuosi, cum ar fi Everest si Himalaya, pana la cele mai intunecate adancimi (Groapa Marianelor din Oceanul Pacific), caracteristicile geologice proeminente pe care le vedem azi pe suprafata Pamantului au fost create de miscarile placilor tectonice. Relieful de pe Marte isi are propriile structuri geologice impozante. De fapt, aici se gaseste cel mai inalt munte din sistemul solar, Olympus Mons. Iar asta nu e tot. Cel mai mare canion din sistemul solar, Valles Marineris, se gaseste tot pe suprafata planetei rosii.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu sunt siguri daca aceste structuri s-au format datorita miscarii placilor tectonice, sau daca exista sau au existat de fapt activitati ale placilor tectonice care au modelat relieful planetei Marte in trecut. Totusi, aceasta posibilitate nu a fost respinsa in totalitate. In martie 2007, Camera Stereo de Inalta Rezolutie de pe Mars Express a reusit sa faca poze a ceea ce pareau a fi semnaturi tectonice pe Aeolis Mensae, o regiune aflata de-a lungul frontierei care separa campiile nordice de podisurile sudice.

Citește și:  Zăpadă roşie in Antarctica, cel mai mare aisberg din lume în derivă şi iarna cea mai caldă din ultimul secol. Terra, încotro?
Olympus Mons, cel mai inalt multe din Sistemul Solar, Foto: en.wikipedia.org
Olympus Mons, cel mai inalt multe din Sistemul Solar, Foto: en.wikipedia.org

Intrucat inclinarea axiala a planetei Marte este foarte similara cu cea a Pamantului, iar Marte are de asemenea o atmosfera, si aici putem gasi anotimpuri. Exista furtuni violente pe suprafata planetei, iar acestea sunt in mare parte responsabile pentru cele cateva schimbari care au loc in ceea ce priveste relieful de pe Marte. Exista totusi urme de apa si cel putin cateva caracteristici ale reliefului ar fi putut fi modelate de apa. In plus, robotul Opportunity a reusit sa capteze imagini ale norilor de gheata in anul 2004.

Dintre toate caracteristicile geologice ale reliefului de pe Marte, probabil cele mai mediatizate sunt formatiunile din regiunea Cydonia. Aceste formatiuni sunt niste portiuni ridicate de teren neted (ca niste platouri), care au laturi abrupte. Pozele timpurii ale regiunii Cydonia au dezvaluit ceea ce parea a fi un chip uman. Nu departe de acesta se afla o vasta intindere de pamant, asemanatoare cu fundul unui ocean. Intrucat este ceva comun ca asezarile sa fie gasite langa intinderi de apa, imaginea respectiva a stimulat aparitia unor teorii cu privire la existenta unor civilizatii antice pe Marte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.