Reptila Planocephalosaurus a trait Permianul inferior, in urma cu 250 de milioane de ani si facea parte din ordinul Sphenodonti, ordin din care astazi face parte doar reptila tuatara, care se gaseste in sudul Noii Zeelande. De altfel, aceasta reptila preistorica este printre primele creaturi care au facut parte din acest ordin si au trait in campiile umede din Franta, Germania si Anglia.

Fosilele acestei reptile au fost descoperite in anul 1973 de catre Robinson.

Cu toate ca semana foarte mult cu tuatara era mai mica in lungime, masurand doar 20 de centimetri.

Cu o infatisare de soparla, reptila Planocephalosaurus avea o coada foarte lunga, cu ajutorul careia putea inota in apele nu foarte adanci. Scheletul acesteia semana foarte bine cu cel al reptilei tautara, insa diferentia craniul, care avea o lungime de 2,5 centimetri. Botul era rotunjit, maxilarele puternice, iar dintii, situati in partea anterioara a botului, aveau forma de dalta, avand si un rand de dinti mici in spate.

Citește și:  Râsul (Lynx lynx), animal carnivor și teritorial din familia Felidae

Avea orbitele mari, motiv pentru care se considera ca era un animal care putea fi activ si pe intuneric, iar narile erau pozitionate in capatul botului lung.

Hrana reptilei Planocephalosaurus era formata din viermi, insecte, melci si plante. Cu toate ca este o reptila disparuta de milioane de ani, urmasa acesteia, tautara, care face parte din acelasi ordin, reprezinta o adevarata atractie, infatisarea neobisnuita fiind un motiv pentru care este privita in acest mod.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.