Rezervaţia de stejari seculari Mociar se află pe platforma râului Mureş, lângă comuna Gurghiu din judeţul Mureş. Rezervaţia este numită şi “Pădurea Mociar” şi este o arie protejată, rezervaţie de tip forestier şi de interes naţional.

Stejarii seculari sunt dispuşi la o altitudine de 490 de metri şi au fost declaraţi rezervaţie naturală în anul 1932, datorită arborilor din specia Quercus robur. Platoul pe care au crescut copacii este înclinat uşor, iar climatul în care vieţuiesc este caracteristic zonelor submontane.

Rezervaţia de stejari seculari Mociar are o importanţă deosebită din punct de vedere ştiinţific, reprezentând o adevărată zonă educativă pentru specialişti. Pe lângă stejari, prezenţi în proporţie de 60%, în pădure, pot fi văzute şi exemplare de plop tremurător (o proporţie de 10%), frasin (20% din pădure) şi carpen (în proporţie de 10%).

rezervatia-de-stejari-seculari-mociar.jpg

Specialiştii care au studiat Rezervaţia de stejari seculari Mociar au păreri împărţite în ceea ce priveşte vârsta arborilor. Unii se limitează la 400-500 de ani, în timp ce alţii sunt de părere că unii dintre ei au între 700 şi 750 de ani. Şi înălţimile lor variază de la 15, până la 20 de metri. Sunt dispuşi câte 10 arbori pe hectar, iar diametrul trunchiului lor oscilează între 1,5 şi 4 metri.

Citește și:  Statuia lui Alexander I. Nako din Sânnicolau Mare: monumentul istoric

Având în vedere vârsta foarte înaintată, arborii din Rezervaţia de stejari seculari Mociar au început să se usuce, în mare parte. Coronamentul multora prezintă ramuri noduroase, care s-au uscat în vârf. Acest lucru duce la apariţia dăunătorilor biotici, iar, în curând, nu ne vom mai putea bucura de aceşti copaci plini de istorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.