Rezervaţia forestieră (tisă) Pădurea Tudora se întinde pe teritoriul administrativ al comunei Tudora, din judeţul Botoşani. Este o arie protejată, inclusă în categoria a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii şi a fost declarată rezervaţie naturală de tip forestier în special pentru conservarea arborilor de tisă, specie rară în România.

Pentru a ajunge la Rezervaţia forestieră (tisă) Pădurea Tudora se pot urma două drumuri: DJ 208C, de la oraşul Botoşani la Tudora sau DJ 208H, pe ruta Flămânzi – Copălău – Oneaga – Tudora. Zona a fost declarată rezervaţie în anul 2000, se întinde pe o suprafaţă de aproape 118 hectare şi se află la altitudinea de 550 de metri. Rezervaţia este dispusă la poalele Dealului Mare – Tudora (sau Dealul Bobeică).

În cadrul Rezervaţiei forestiere (tisă) Pădurea Tudora se află specia de tisă Taxus baccata, specie care a fost declarată monument al naturii în România.

Arborele de tisă are un lemn de esenţă foarte tare şi este caracteristic climatelor subarctice, cum ar fi taigaua siberiană. Rezervaţia este situată pe Canionul Bahluiului, canion săpat prin eroziune vertical în gresii biogene şi calcare.

Pe lângă arborii de tisă, care au vârstele cuprinse între 300 şi 350 de ani, Rezervaţia forestieră (tisă) Pădurea Tudora cuprinde şi alte specii, cum ar fi fagul, stejarul şi carpenul. Ierburile sunt reprezentate de flora de mull şi de specii de graminee.

Speciile floristice cele mai importante sunt orhideea (Orchis purpurea), brânduşa de munte, somnoroasa, rogozul mutant (Carex pendulă), genţiana (Genţiana ciliată) şi iedera.

Fauna din cadrul Rezervaţiei forestiere (tisă) Pădurea Tudora este şi ea una importantă, fiind alcătuită din mamifere, precum cerbul, pisica sălbatică, vulpea, căprioara, mistreţul, dar și păsări, reptile, insecte şi batracieni. În ceea ce priveşte speciile de păsări, au fost identificate cinci exemplare recunoscute pe plan internaţional.

Unicitatea Pădurii Tudora provine din densitatea și vârsta exemplarelor de tisă, unele dintre ele fiind considerate adevărate relicve vii. Această rezervație oferă o oportunitate rară de a vedea și studia acești arbori spectaculoși într-un mediu natural.

Eforturile de conservare aici sunt vitale, nu doar pentru protejarea acestor arbori, dar și pentru menținerea echilibrului ecologic al zonei. Rezervația atrage cercetători și ecologiști care studiază modurile în care tisa și alte specii din rezervație coexistă și se adaptează la schimbările climatice și ambientale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.