Rezervaţia naturală Cheile Plaiului este o rezervaţie de tip geologic, aparţinând de comuna Livezile din judeţul Alba. Mai exact, se află în nord-estul Munţilor Trascăului, fiind străbătute de Pârâul Izvoarele, unul dintre afluenţii râului Aiud.

Cheile Plaiului se caracterizează printr-un peisaj impresionant, care a fost modelat în calcare şi care e compus din chei, abrupturi, grohotişuri, coloane şi vârfuri. Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de două hectare, iar cheile propriu-zise au 1,2 kilometri lungime.

Ele sunt delimitate de Vârful Pleşii şi de Vârful Cornului. Crestele zimţate care înconjoară cheile provin de la Vârful Cornului şi dau impresia unor valuri de pietre. Mai mult, rupturile de pante prezente formează cascade, fapt ce face totul feeric.

Vegetaţia forestieră din cadrul Rezervaţiei naturale Cheile Plaiului este alcătuită, în mare parte, din gorun, însă pot fi văzute şi exemplare de carpen, fag şi mesteacăn. Din păcate, şi această rezervaţie este victima defrişărilor, însă situaţia nu este atât de tragică precum în alte locuri.

Ierburile sunt reprezentate de specii ca pelinul de stâncă, iarba căşunăturii, capșunița, coada iepurelui şi trâmbița ciobanului. De asemenea, flora de aici conţine o serie de specii protejate, precum feriguţa, irisul sălbatic, genţiana, ruginită, pălămidă, stânjenelul şi cuibul-pământului.

Şi fauna cuprinde multe specii de animale protejate, fiind una diversificată. Astfel, se pot întâlni mamifere (ursul brun european, pisica sălbatică, lupul, pârşul şi râsul), amfibieni (brotăcelul, broasca de mlaştină, tritonul cu creastă, broasca râioasă verde, buhaiul de baltă cu burta galbenă), păsări (vulturul auriu, şoimul, gaiţa de munte, sfrânciocul roşiatic, muscarul mic, vânturelul), insecte (rădaşca, croitorul alpin, croitorul mare al stejarului, fluturele de noapte) şi reptile (şarpele de alun, guşterul, vipera comună, şopârla de zid).

Accesul în Rezervaţia naturală Cheile Plaiului se face pe un traseu turistic marcat prin cruce roşie. Cei care vin aici trebuie să aibă în vedere faptul că este o zonă protejată, aşa că trebuie respectate anumite reguli.

Aprinderea focului este strict interzisă în afara zonelor special amenajate, la fel şi tăierea copacilor sau ruperea florilor. Atât fauna, cât şi flora trebuie conservate, iar turiştii trebuie să înţeleagă faptul că ele nu trebuie periclitate în niciun mod.

Diversitatea floristică și faunistică din Cheile Plaiului este remarcabilă, oferind habitat pentru numeroase specii de plante și animale care adaugă valoare și unicitate rezervației. Traseele de drumeție permit vizitatorilor să se apropie de aceste comori naturale într-un cadru impresionant și bine conservat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.