Rezervaţia naturală Cheile Văii Mari – Dopca se află în judeţul Braşov şi este o arie protejată de tip geomorfologic şi geologic, fiind administrată de comunele Hoghiz, Apaţa şi Racoş. Este inclusă în cea de-a treia categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Accesul în aceste chei se face pe DN 13 care leagă Brașovul de Sighişoara. De la kilometrul 42 se ia pe un drum comunal şi se merg în jur de 7 kilometri – se trece prin Bogata Olteană şi se ajunge la Dopca. Din sat se merge pe un drum forestier, până la Lacul Dopca. Rezervaţia naturală începe de la acest lac şi are o lungime de zece kilometri, având suprafaţa de patru hectare. Rezervaţia include mai multe reţele hidrografice, cum ar fi râurile Valea Iadului, Valea Mare şi Valea Hildașului.

Rezervaţia naturală Cheile Văii Mari – Dopca a apărut datorită faptului că reprezintă o zonă deosebit de importantă, din punct de vedere nu numai geomorfic şi geologic, ci forestier şi floristic. Sectoarele de chei abrupte alternează cu cele acoperite de păduri de carpen, fag şi gorun, iar în locurile în care valea este mai largă se întâlnesc pajişti întinse. Mai mult, astfel de pajişti pot fi văzute şi pe unele culmi.

Relieful din cadrul Rezervaţiei naturale Cheile Văii MariDopca este unul predominant stâncos şi, din loc în loc, se întâlnesc grohotişuri şi văi seci cu izvoare. Pădurile întâlnite sunt străbătute atât de Valea Runcului, cât şi de Valea Iadului, ceea ce conferă un aer şi mai pitoresc. Mai mult, cele două văi se întâlnesc în Valea Mare unde s-a creat un lac de acumulare a cărui apă este potabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.