Rezervaţia naturală „Iezerele Cinderului” se află la aproximativ 20 de kilometri de Sibiu, în Masivul Cindrel. Rezervaţia este una deosebită, remarcându-se prin flora, fauna, reţeaua hidrografică şi geomorfologie. Accesul la rezervaţie este posibil datorită DJ 104 (ruta Sibiu – Păltiniş – Bătrâna – Cindrel).
Zona în care se află Rezervaţia naturală „Iezerele Cindrelului” a fost cercetată încă din secolul al XVIII-lea, însă abia în perioada 1846 – 1877 au fost publicate primele referinţe despre flora de aici.
În anul 1961, s-a decis instituirea unei rezervaţii, aceasta având o suprafaţă de 450.5 hectare. În anul 2004, a fost inclusă şi zona „Muchia lui Priboi”, custura care desparte Iezerul Mare şi Iezerul Mic, suprafaţa totală a rezervaţiei ajungând la 609.6 hectare.
Rezervaţia naturală „Iezerele Cindrelului” este alcătuită din două circuri glaciare, Iezerul Mare şi Iezerul Mic. Relieful este unul variat: văi în forma literei „U”, căldări cu pereţi stâncoşi şi abrupţi, morene etc. Iezerul Mare are o altitudine maximă de 1999 de metri şi este circul glaciar cel mai profund din Masivul Cindrel, având o suprafaţă de trei hectare şi o adâncime de 13 metri.
Căldarea glaciară a iezerului Mare s-a format sub platoul dintre Vârful Frumoasa şi Vârful Cindrel, iar zona în care apa lacului se scurge e acoperită de 360 de hectare de jneapăn. Pe de altă parte, Iezerul Mic are o altitudine maximă de 1946 metri, o formă dreptunghiulară, o lungime de 80 de metri şi o adâncime de 1.7 metri. Prezintă şi el căldări glaciare, însă nu atât de dezvoltate ca în cazul Iezerului Mare.
Rezervaţia naturală „Iezerele Cindrelului” este cunoscută şi pentru flora sa deosebită, alcătuită din mai mult de 40 de specii de muşchi, briofite şi talofite, acestea dezvoltându-se pe pereţii căldărilor.
Flora este compusă şi din ienupăr, jneapăn, zâmbru, graminee şi bujori de munte. Fauna este şi ea destul de bogată, întâlnindu-se specii ca ursul, vulpea, capra neagră, jderul, lupul sau prundaşul de munte.
Interesant este că „Rezervaţia naturală Iezerele Cindrelului” este singura rezervaţie din judeţul Sibiu care respectă normele Uniunii Europene privind marcajele – rezervaţia este dotată cu indicatoare, hărţi, piloni, tabele toponimice şi borne, ele fiind amplasate de câţiva zeci de studenţi sibieni.
Flora și fauna zonei sunt protejate riguros, cu specii rare de plante și animale ce pot fi observate în traseele bine întreținute. Printre acestea se numără și carnivorele mari, cum ar fi ursul brun, care, deși sunt mai greu de zărit, își lasă adesea urmele pe cărările forestiere.
Pe lângă aspectele naturale, rezervația este și un loc de studiu important pentru cercetători, care vin aici pentru a studia complexitatea relațiilor ecologice și impactul schimbărilor climatice asupra ecosistemelor montane. Activitățile educaționale și ecoturismul sunt încurajate, rezervația fiind dotată cu panouri informative care îi ajută pe vizitatori să înțeleagă și să respecte regulile de conservare ale acestei zone valoroase.