Rezervaţia naturală Iezerul Ighiel este o arie protejată din judeţul Alba, aparţinând, administrativ, de satul Ighiel din comuna Ighiu. Este o rezervaţie de tip mixt, fiind înscrisă în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.
Rezervaţia naturală Iezerul Ighiel se situează în Munţii Trascăului, în partea de est, şi se întinde pe o suprafaţă de douăzeci de hectare. A fost înfiinţată în locul în care s-a format valea Ighielului şi este dispusă la o altitudine minimă de 900 de metri şi maximă de 1.276 de metri. Accesul se face pe DN 74, de la Alba Iulia până la comuna Ighiu, aflată la circa 15 kilometri de reşedinţa judeţului. Apoi, se urmează DC 69, pe care se merge în jur de cinci kilometri şi, în final, se ajunge pe un drum forestier, lung de zece kilometri. Având în vedere că drumul nu este asfaltat, traseul poate fi destul de greoi şi obositor.
Rezervaţia naturală Iezerul Ighiel are în centru un lac de baraj natural, care s-a format în perioada calcarelor jurasice şi care se află la altitudinea de 924 de metri. Lacul a luat naştere pe baza unor roci eruptive şi este singurul lac pe calcar din ţara noastră, ceea ce îl face şi mai special. Lacul este înconjurat de un platou calcaros, pe care se regăsesc peşteri şi doline, dar şi de culmi, fâneţe şi păşuni. Peisajul pitoresc este completat de existenţa mai multor pârâie care străbat rezervaţia.
Pe lângă lac, Rezervaţia naturală Iezerul Ighiel protejează şi o serie de specii de plante, cea mai importantă fiind floarea de colţ, care este ocrotită prin lege. Alte specii de ierburi şi de arbori importante şi interesante sunt trifoiul alb, iarba mieilor, păiuşul roşu, iarba vântului, iarba câmpului, respectiv molidul, fagul, bradul, pinul şi carpenul.