Rezervaţia naturală Izvoarele minerale Săcelu se află în comuna cu acelaşi nume din judeţul Gorj. Mai exact, rezervaţia este amplasată pe malul stâng al pârâului Blahniţa, chiar în interiorul ştrandului din comună.

Băile din Săcelu au fost folosite încă din vremea romanilor când aceştia veneau la “Sacellum”. Poziţia lor geografică le face să fie şi mai atrăgătoare – izvoarele se află la 350 de metri altitudine şi sunt înconjurate de dealuri abrupte, care seamănă mult cu defileuri, dar şi de valea râului Blahniţa, pe care se pot vedea diverse roci, supuse eroziunii unor agenţi externi.

Rezervaţia naturală Izvoarele minerale Săcelu a fost înfiinţată în anul 2000 şi are o suprafaţă totală de un hectar. Este o rezervaţie de tip mixt, inclusă în categoria a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii şi reprezintă un teritoriu pe care se găsesc foarte multe izvoare ale căror ape sunt sulfuroase, bromurate, hipotone, hipertone, clorurate, sodice sau iodurate.

izvoarele-minerale-sacelu.jpg

Primele zone balneare de aici au fost înfiinţate în anul 1888, iar astăzi Rezervaţia naturală Izvoarele minerale Săcelu este încă populară, pentru că se ştie că astfel de ape sunt benefice sănătăţii. Ele sunt recomandate pentru tot felul de probleme, de la cele reumatice, la cele neurologice.

Citește și:  Statuia lui Tudor Vladimirescu din Calafat: un erou eternizat în bronz

În cadrul Rezervaţiei naturale Izvoarele minerale Săcelu, dar şi în împrejurimi, se găsesc mai mult de 80 de izvoare minerale, care sunt folosite pentru curele externe. Dar există şi remedii pentru curele interne, precum nămolul sapropelic şi apele minerale cu mai puţine săruri. Mare parte din aceste izvoare se găsesc în inima rezervaţiei, fiind amenajate în patru lacuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.