Rezervaţia naturală „Mlaştina de la Pesteana” este o rezervaţie botanică, inclusă în categoria a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Aria protejată se află în satul Pesteana, comuna Densuş, judeţul Hunedoara.

Mlaştina de la Pesteana se află între culmile unor dealuri, pe o suprafaţă în care apa bălteşte în permanenţă, deşi nu există niciun lac sau pârâiaş care să o alimenteze. Însă, spun localnicii, sub mlaştină s-ar afla un strat de argilă, acesta împiedicând scurgerea apei provenite de la ploaie. Cu o suprafaţă de două hectare, Rezervaţia naturală „Mlaştina de la Pesteana” reprezintă o mlaştină oligotrofă, născută în urma sfagmatizarii unui lac preistocenic. Una dintre cele mai sudice mlaştini oligotrofe din ţara noastră, mlaştina de la Pesteana şi-a căpătat, de-a lungul timpului, un aer misterios.

Rezervaţia naturală „Mlaştina de la Pesteana” a fost declarată arie protejată datorită florei sale. A fost identificat un număr impresionant de populaţii de roua cerului (Drosera rotundifolia), un relict glaciar valoros. Roua cerului este o specie de plantă carnivoră, care are o înălţime de câţiva centimetri. Frunzele ei secretă substanţe lipicioase, care prind insectele între perişori. Pe lângă roua cerului, aria protejează şi alte specii de plante carnivore.

Citește și:  Casa Adorjan I din Oradea: Obiective turistice Bihor

Sătenii mai numesc mlaştina Tăul fără Fund, deoarece se spune că lacul era unul fără fund, iar animalele care încercau să se adape din apele sale erau înghiţite, atrase fiind de diavol. De fapt, animalele se afundau în sol şi nu mai reuşeau să se salveze. De altfel, turiştii sunt avertizaţi să aibă grijă pe unde calcă, pentru că există riscul ca aceştia să se afunde prea rău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.