Rezervaţia naturală Piatra Bulbuci a fost înfiinţată în anul 1995 şi corespunde celei de-a patra categorii a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Aparţine de oraşul Zlatna, fiind situată în satul Feneș.

Pentru a ajunge la această rezervaţie, turiştii trebuie să urmeze DN 74 care leagă Alba Iulia de Abrud. La kilometrul 31 apare satul Feneș, aflat în nord-vestul satului Galaţi, iar din sat se urmează poteca ce duce la Piatra Bulbuci şi se urcă în jur de 800 de metri.

Rezervaţia naturală Piatra Bulbuci este o rezervaţie naturală, geologică şi geomorfologică şi are o suprafaţă de trei hectare. Scopul înfiinţării acestei rezervaţii a fost de conservare a diversităţii atât geologice, cât şi geomorfologice. Altitudinea la care se află rezervaţia naturală este de 540 de metri şi este compusă şi din pajişti mezofile.

piatra-bulbuci.jpg

Piatra Bulbuci este considerată cea mai importantă stâncă din bazinul Văii Ampoiului, fiind totodată şi cea mai impozantă. Este un bloc masiv de calcar, care are o înălţime de 78 de metri. Din punct de vedere geologic, este o klippa de calcare jurasice, prezentat sub formă de olistolite.

Citește și:  Turnul Alb: Obiective turistice Braşov

Din punct de vedere al temperaturilor, nu se remarcă diferenţe deosebite de temperatură în Rezervaţia naturală Piatra Bulbuci faţă de zonele din jurul ei. Temperatura medie anuală este undeva la 9 grade Celsius – iarna este de -4 grade, în timp ce vara e de 16 grade. În ceea ce priveşte vegetaţia, pe pajiştile mezofile, se pot vedea specii de păiuş şi părul porcului. De asemenea, pe poliţele stâncoase şi pe blocurile calcaroase, acolo unde s-au produs fisuri, se pot vedea ierburi pioniere calcicole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.