Rezervaţia naturală Piatra Sfinxul Lainici este o arie protejată din judeţul Gorj, inclusă în cea de-a treia categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Este o rezervaţie naturală geologică şi peisagistică şi, din punct de vedere administrativ, aparţine de localitatea Bumbești Jiu.

Rezervaţia naturală Piatra Sfinxul Lainici face parte din Parcul Naţional Defileul Jiului şi se află în Trecătoarea Lainici, în centrul acestui parc. Trecătoarea Lainici începe din sudul Monumentului “General Ion Drăgălină” şi continuă spre nord, trecând prin Popasul Turistic Lainici, Mănăstirea Lainici şi gara Lainici. Aceasta este cea mai renumită trecătoare de pe Defileul Jiului, deoarece, în cele două Războaie Mondiale, aici s-au dat câteva lupte aprige. A avut un rol important şi în anul 1999 când minerii lui Miron Cozma au avut probleme cu jandarmii.

Piatra Sfinxul Lainici a fost declarată rezervaţie naturală în anul 2000 şi are o suprafaţă totală de un hectar. Rezervaţia constă dintr-o formaţiune geologică, mai exact, într-o stâncă, ce are forma unui sfinx. Această stâncă se află într-o zonă montană, situată între Munţii Parâng şi Masivul Retezat-Godeanu.

Citește și:  Hotel - azi sediu de firme, locuințe din Caransebes : Obiective turistice Caraş-Severin

Chiar dacă nu este o rezervaţie care protejează anumite specii de plante sau animale, cei care ajung în Rezervaţia naturală Piatra Sfinxul Lainici trebuie să ţină cont de anumite reguli de conduită, care să nu pericliteze această zonă. Sunt interzise orice fel de activităţi de exploatare, iar cei care sunt prinşi în timpul unor acţiuni necorespunzătoare regulamentului parcului sunt pedepsiţi conform legii. Cei care vor să petreacă mai mult timp în rezervaţie şi în parc, au pusă la dispoziţie, de către administraţie, o cabană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.