Rezervaţia naturală Poiana cu narcise Negraşi se află în comuna Negraşi din judeţul Argeş, fiind cea mai sudică poiană din România în care se găsesc acste flori. Este o arie protejată de tip floristic şi de tip peisagistic.

Accesul în rezervaţie este posibil pe două rute: pe de-o parte, se poate ajunge de pe E81, ruta Piteşti – Recea – Căteasca şi apoi pe DJ 508, ruta Furduești – Teiu – Buta şi, în final, pe DJ 659 până în comuna Negraşi. Pe de altă parte, turiştii o pot lua pe DJ 703B, drumul ce leagă Costeşti de Şerbăneşti, şi apoi pe DJ 659, ruta Gliganu de Sus – Gliganu de Jos – Bârlogu – Negraşi.

Rezervaţia naturală Poiana cu narcise Negraşi a fost înfiinţată în anul 1966 şi, din punct de vedere geografic, se află în lunca râului Dâmbovnic. Ocupă o suprafaţă totală de 4,1 hectare şi specia de narcisă care înfloreşte aici în lunile aprilie-mai este Narcissus stellaris. Această specie vieţuieşte în special în locuri depresionare umede, acesta fiind motivul principal pentru care florile se menţin de la jumătatea lunii aprilie şi până la sfârşitul lunii mai.

Narcisele din cadrul Rezervaţiei naturale Poiana cu narcise Negraşi sunt numite de locuitorii comunei „coprine”. Acestea provin din zonele medteraneene şi sunt diferite de narcisele crescute în grădină: tulpina este mai subţire, frunzele sunt mai înguste şi florile au dimensiuni mai mici şi prezintă un fir roşu în jurul guleraşului gălbui.

În ceea ce priveşte ciclul de viaţă, narcisa de la Negraşi seamănă cu laleaua obişnuită – după ce floarea se ofileşte şi cade, se formează din nou bulbii, dând posibilitatea unei noi generaţii să se „afirme”.

Rezervaţia naturală Poiana cu narcise Negraşi se transformă, în prima duminică din luna mai a fiecărui an, într-o sărbătoare. Aceasta se numeşte „Sărbătoarea narciselor” şi este organizată de primăria din Negraşi.

Sărbătoarea constă în mai multe activităţi culturale şi artistice, cum ar fi spectacole cu muzica folclorică sau mese câmpeneşti. În anul 2012, a avut loc cea de-a 43-a ediţie a sărbătorii şi, de obicei, coincide şi cu ziua comunei.

Pe măsură ce vizitatorii parcurg drumul spre Rezervația Poiana cu narcise Negrași, sunt întâmpinați de câmpuri întinse de narcise care înfloresc simultan, creând un covor viu-colorat care transformă întreaga poiană într-un tablou vibrant.

Pe lângă narcise, rezervația găzduiește și alte specii de plante și animale specifice zonei, ceea ce o face un loc ideal pentru observații naturiste și studii de biodiversitate.

Importanța conservării acestui habitat este subliniată de măsurile stricte de protecție adoptate pentru a asigura că frumusețea naturală a poianei rămâne neschimbată pentru generațiile viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.