Rezervaţia naturală Poiana cu narcise Rovina se află în judeţul Arad şi aparţine, din punct de vedere administrativ, de oraşul Ineu. Este o arie protejată de tip botanic, interesul pentru ea este unul naţional şi face parte din cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Rezervaţia naturală Poiana cu narcise Rovina protejează speciile de narcise care aparţin genului Narcissus stellaris. Narcisa provine din nordul Africii, din Europa Centrală şi din regiunile mediteraneene şi conţine 32 de specii. Numele acestei flori provine chiar de la mitul lui Narcis, tânărul din mitologia greacă despre care se spune că s-a îndrăgostit de el atunci când şi-a văzut chipul. Se pare că această floare a apărut pe mormântul său, imediat după ce a fost îngropat.

În România, există mai multe rezervaţii cu narcise, care oferă în fiecare primăvară un spectacol coloristic impresionant. Rezervaţia naturală Poiana cu narcise Rovina se află în sud-estul localităţii Ineu, chiar lângă aria protejată şi rezervaţia de la Balta Rovina. Poiana cu narcise ocupă 0,10 hectare şi se află chiar în mijlocul pădurii, fiind administrată de Ocolul Silvic Ineu, care aparţine de Romsilva.

Citește și:  Casa memorială George Topârceanu din Iași : Obiective turistice Iaşi

rezervatia-naturala-poiana-cu-narcise-rovina.jpg

Accesul în Rezervaţia naturală Poiana cu narcise Rovina nu este deloc dificil: la un kilometru de la ieşirea din oraşul Ineu, pe partea dreaptă a drumului se vede un alt drum care este pietruit. Acesta duce spre o pescărie, iar la coada lacului se află poiana. Desigur, cel mai bine este să fie vizitată în perioada aprilie-mai, când narcisele încep să înflorească şi când poiana devine cu adevărat impresionantă.

Din păcate, în ultimii ani, populaţia florilor din cadrul Rezervaţiei naturale Poiana cu narcise Rovina a început să se micşoreze, din cauza celor care vin şi rup florile, pe care le vând apoi sau pur şi simplu îşi înfrumuseţează casele cu ele. Aceştia profită de faptul că Ocolul Silvic nu are suficienţi oameni pentru a păzi zona şi nu îşi dau seama de daunele pe care le provoacă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.