Rezoluţii pentru Anul Nou 2023 – un fapt pe care ar trebui să-l luăm în considerare pentru această perioadă dintre Crăciun şi Anul Nou, pentru că este un răstimp în care facem “curăţenia” necesară pentru a porni cu un elan împrospătat pe un drum “înnoit”, care poate fi al tuturor posibilităţilor.

Chiar dacă, la noi, “Rezoluţiile pentru Anul Nou” par a fi doar un alt obicei imprumutat din Occident, chiar dacă statisticile arată că doar aproximativ 8% dintre cei care îşi stabilesc ţeluri de atins pentru Noul An reuşesc să le şi împlinească, în realitate, este un “ritual” foarte vechi, de mii de ani, care exprimă convingerea omului că oricând poate da un impuls nou vieţii, că poate şi vrea să pună la temelia existenţei resursele interioare cele mai puternice.

Rezoluţii pentru Anul Nou – rădăcini adânci în istorie

Anul Nou 2023
Anul Nou 2023

Rezoluţiile pentru Anul Nou reprezintă dorinţe, scopuri, obiective pe care fiecare le stabileşte înainte de trecerea în noul an, pentru a servi ca ghid, ca motivaţie, atunci când există tentaţia (mai comodă decât acţiunea) de a abandona, de a “uita” promisiunile făcute faţă de sine.

Se pare că primii care obişnuiau să stabilească Rezoluţii de Anul Nou au fost babilonienii, în urmă cu circa 4 000 de ani. Cu ocazia Festivalului religios Akitu, care marca Anul Nou, nu în ianuarie, ci în martie, după prima Lună Nouă după echinocțiul de primăvară, locuitorii din Babilon făceau promisiuni zeilor să-și plătească datoriile, să returneze orice obiecte pe care le-au împrumutat, să fie oneşti şi muncitori. Cei care se ţineau de cuvânt erau ocrotiţi de zei, ceilalţi ar fi avut de înfruntat mânia puterii divine.

În Roma antică, în timpul împăratului Iulius Cezar, în anul 46 i.Hr., s-a hotărât ca Anul Nou să fie celebrat la 1 ianuarie. Cu această ocazie, romanii adresau “rezoluţiile”, împreună cu darurile/ ofrandele lor, zeului Ianus Bifrons (Ianus cel cu două feţe, una îndreptată spre trecut, alta spre viitor), zeu al sfârşiturilor şi al începuturilor, al alegerilor, al porţilor, al trecerilor. Îşi urau, cu această ocazie, “Anul Nou să fie bun!” şi erau convinşi că niciuna dintre rugăciunile lor nu se va pierde şi că dorinţele vor fi îndeplinite.

Mai târziu, la începuturile creştinismului, prima zi a noului an a devenit prilejul tradițional ca fiecare om să se gândească la greșelile trecute și să decidă ce şi cum să facă pentru ca viitorul să fie mai bun. În 1740, duhovnicul englez John Wesley, fondatorul metodismului, a creat “Serviciul de Reînnoire a Legământului”, care se desfăşura în ajunul Anului Nou sau în ziua de Anul Nou.

Rezoluţii pentru Anul Nou 2023 – patru motive care arată că este un semn de inteligenţă să faci acest lucru

Rezoluţii pentru Anul Nou
Rezoluţii pentru Anul Nou

Chiar dacă mulţi dintre cei care fac “rezoluţii” par să uite acest moment, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, persoanele care îşi stabilesc rezoluţii (si le notează pe o foaie de hârtie) au de zece ori mai multe şanse să le îndeplinească decât cei care nu le fac. S-ar putea identifica cel puţin patru motive care arată că este un semn de inteligenţă să faci acest lucru:

Exprimarea intenţiei, sinceritatea faţă de tine însuţi cu privire la starea ta actuală și la distanța față de situația ta preferată este cheia îmbunătățirii. A conştientiza modul în care vrei să “creşti”, să te dezvolţi, te va ajuta să obţii rezultate şi, când mergi înainte, cu o direcție clară, aduci o contribuție pozitivă la sănătatea ta emoțională și mentală.

Speranță și implicare – viziunea pozitivă asupra viitorului tinde să motiveze acțiunea; dacă nu crezi că ziua de mâine poate fi mai bună, este puțin probabil să faci progrese; optimismul este de două ori benefic – contribuie la increderea in sine, dar poate genera şi acțiuni cu efect pozitiv asupra celor din jurul tău.

Responsabilitate – Majoritatea rezoluțiilor de Anul Nou au un anumit impact si asupra altora; chiar dacă sunt despre auto-îmbunătățire, ele afectează familiile, prietenii, colegii și comunitățile; de exemplu, hotărârea de a fi sănătos va fi benefică pentru familia și prietenii tăi, decizia ta de a nu mai amâna faptele va contribui la o dinamică pozitivă în raport cu ceilalţi etc.

Citește și:  Turca - obicei popular de Craciun

Inspiraţie – când cauți să fii mai bun, să faci mai bine anumite lucruri, poţi să-i inspiri și pe alții; un mod prin care oamenii învață este prin experimentarea comportamentului altora; chiar dacă nu sunt conștienți de acest fapt, oamenii preiau alegeri și indicii de la alții în mod constant.

Rezoluţii pentru Anul Nou 2023 – câteva sugestii

Rezoluţii pentru Anul Nou 2023
Rezoluţii pentru Anul Nou 2023

Aşadar, “rezoluţiile” reprezintă o sumă de decizii luate în pragul Anului Nou – uneori este vorba de hotărâri de a găsi soluţii la anumite probleme, alteori, un fel de exprimare a “bunelor intenţii” sau o recunoaştere, un moment de reflecţie în legătură cu ceea ce te face cu adevărat fericit și de a stabili obiective pentru a transforma dorinţa în realitate.

Cele mai populare rezoluții pentru Anul Nou 2023, potrivit unor sondaje, sunt despre dezvoltarea personală, despre a trăi mai sănătos (23% dintre oameni), a fi fericit (21%), a slăbi (20%), a face mișcare (7%), a reduce consumul de alcool (2%) etc. În plus, oamenii se hotărăsc să atingă obiective în carieră/ legate de locul de muncă (16%) și să-și îmbunătățească relațiile (11%).

Iată câteva sugestii de Rezoluţii pentru Anul Nou 2023, care pot fi adaptate, individualizate, adăugate la cele foarte personale şi prin care se poate depăşi stereotipia unui obicei abandonat îndată după trecerea în celălalt an:

 • Concentrează-te pe o pasiune şi proiectează condiţiile pentru a-i oferi şansa de a fi exprimată;
 • Citește o carte pe lună;
 • Mergi într-un loc unde nu ai fost niciodată;
 • Elimină dezordinea în toate formele acesteia, fă din 2023 anul organizării şi al „curăţeniei”;
 • Notează un lucru pentru care ești recunoscător în fiecare seară.
 • Nu cumpăra lucruri de care nu ai nevoie;
 • Rămâi în contact cu oamenii care contează, evită-i pe cei care nu ştiu decât să se plângă de neajunsuri şi nereuşite;
 • Îndepărtează negativitatea sau orice te face să te simți inconfortabil;
 • Stabileşte un buget lunar şi respectă-l!
 • Exersează-ţi creativitatea în diverse moduri;
 • Oricare ar fi obiectivele tale, notează-le!

Reguli de bază pentru ca rezoluţiile să se împlinească

Trebuie avut în vedere că succesul “rezoluţiilor” depinde, în mare măsură, de motivaţia interioară, de felul în care ne raportăm la ceea ce ne dorim. Apoi, dincolo de “obiective” comune, fireşti, putem să îndrăznim altele, mai “înalte” şi să fim decişi să le urmăm, pentru că aceasta este perioada cea mai potrivită pentru a ne “reseta” modul de a gândi şi de a acţiona.

Regulile de bază pentru ca rezoluţiile să se împlinească spun că scopurile trebuie să fie precise, formulate convingător şi într-o formă afirmativă. Nu vom ajunge nicăieri dacă o rezoluţie va consemna ceea ce “nu ne dorim” sau dacă este foarte generală – de pildă, “să ne schimbăm viaţa” (nu viaţa trebuie schimbată, noi trebuie să-i dăm sensul dorit).

Dacă avem ezitări mai mult de şapte secunde, spun specialiştii, în legătură cu puterea noastră de a duce la bun sfârşit o acţiune, o decizie, atunci respectivul gând trebuie abandonat, nu va avea nicio şansă de reuşită.

Dacă în viitorul apropiat (o lună – două) ajungem la concluzia că nimic nou, în bine, nu se întâmplă, dacă încep să-şi facă loc scuzele de felul “E prea complicat!”, “Nu am timp!” etc., ar trebui să ne reamintim “rezoluţiile” şi să acţionăm în sensul îndepărtării inerţiilor comportamentale sau să vedem dacă acestea sunt “realiste”.

Rezoluţii pentru un timp “ înnoit”

Poate că, la prima vedere, “rezoluţiile” par doar un joc, o formă de amuzament, dar, cu siguranţă, un obicei care a traversat mileniile nu este fără rost. Cei care au mai încercat şi au abandonat pot face alte Rezoluţii pentru Anul Nou 2023, pe care să nu le uite, să le păstreze constant în memorie şi pentru care să-şi mobilizeze resursele interioare, iar pentru cei care nu au încercat niciodată acest exerciţiu, începutul de An Nou 2023 poate fi un moment potrivit să-şi pună la încercare voinţa şi resursele, pentru a se bucura de un timp “înnoit”, peste al cărui sens fiecare dintre noi este stăpân.

Tuturor prietenilor şi cititorilor site-ului www.destepti.ro vă dorim ca Anul Nou 2023 să vă aducă sănătate, fericire, multe dorinţe împlinite! La mulţi ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.