Rinocerul de Sumatra traieste in regiunile impadurite si mlastinoase din sudul si sud-estul Asiei, in Insulele Sumatra si Borneo, Peninsula Malay, si poate ajunge pana la altitudini de 2500 m. Este cel mai mic si mai paros rinocer din lume, are lungimea corpului de 2,5-3,2 m si greutatea sub 800 kg.

Corpul sau este acoperit cu par rar roscat-maroniu, iar pielea este gri-inchis, groasa de cel mult 1,6 cm si prezinta putine cute comparativ cu celelalte specii de rinoceri. Cele mai multe pliuri apar in zona gatului si abdomenului. Ca aspect general este un animal masiv cu membrele groase, fiecare din ele se termina cu cate trei degete inzestrate cu cate o copita pentru aderenta pe teren alunecos. Copitele daca se rod cresc la loc pe tot parcursul vietii. La aceasta specie capul este mare, craniul este lung de 70-80 cm, iar pe bot prezinta doua coarne de forma conica, care sunt alcatuite in intregime din cheratina (un tip de proteina foarte dura care apare in structura unghiilor si parului) si au un colorit maro-inchis sau maroniu-negricios. Aceste doua coarne se afla pe zona inasprita a craniului, ele nu pornesc direct din osul cranian. Urechile sunt mobile, de forma tubulara, pe ele dar si pe coada prezinta smocuri de par – acest lucru este comun la toate speciile de rinoceri. La masculi coarnele sunt mai mari decat la femele, cel din fata are lungimea de 15-25 cm si este mai curbat, iar cel din spate masoara 10 cm si are un aspect mai putin impresionant. Ochii sunt mici, apar pozitionati deasupra capului, au irisul de culoare inchisa insa vederea este slaba.

Dintre toate simturile auzul este bine dezvoltat, iar mirosul este excelent – acesta il ajuta in orientare. Are talentul de a inota foarte bine si obisnuieste ca si alte specii asemanatoare sa se balaceasca in noroiul care apoi se usuca pe piele si ii ofera un fel de scut de aparare impotriva intepaturilor de insecte si muste. In perioada musonica a ploilor exemplarele care traiesc in zonele mai inalte coboara in locurile mai joase. Ele comunica prin sunete diferite, pe care le emit destul de des. Cand sunt speriati sau agitati scot sunete puternice ca un fel de guitat si alearga destul de repede ca intr-un fel de galop, fara a se impiedica de vegetatia deasa, sar destul de usor peste obstacolele ce le apar in cale, peste arbustii mici si bustenii culcati la pamant. Isi cauta hrana dimineata dar si in amurg, ziua stau si se odihnesc in noroi. Rinocerul de Sumatra obisnuieste sa roada ramurele de copaci piperniciti, frunzele, muguri, scoarta, seminte si fructele din care isi asigura sursa de proteine, minerale si fibre. Deseori se foloseste de copitele puternice si culca la pamant copacii tineri pentru a le rupe mladitele fragede. Este un mare consumator de smochine, mango si bambus. Un exemplar adult poate sa consume intr-o zi pana la 50 kg de hrana vegetala.

Citește și:  Varanul de Komodo, dragonul zilelor noastre

Rinocerul-de-Sumatra-Dicerorhinus-sumatrensisIn perioada de imperechere femelele si masculii pot fi vazuti impreuna, in rest traiesc ca animale solitare. Masculii sunt animale teritoriale, isi delimiteaza o zona foarte mare care se intinde pe 50 km si au un mod de viata crepuscular si nocturn. Isi marcheaza teritoriul prin zgarieturi, gramezi de balegar inalte de pana la 1 m si urina mai ales in locurile pe care le frecventeaza des in cautare de hrana. Foarte rar se dau lupte intre masculi pentru apararea teritoriului si in acele cazuri ei nu se lovesc cu cele doua coarne ci se folosesc de incisivii inferiori cu ajutorul carora se musca provocandu-si rani destul de adanci. La aceasta specie femela are o perioada de gestatie de 7-8 luni, dupa care ea naste un singur pui pe care il alapteaza timp de 15 luni. Puiul incepe sa fie alaptat la 2-3 ore de la nastere si creste destul de repede cate 1-2 kg pe zi. Astfel el ajunge ca dupa 12 luni sa ajunga la 400 kg. El mai ramane alaturi de mama pana cand ea fata din nou. Principalii dusmani ai puilor de rinoceri sunt tigrii si cainii salbatici, insa de obicei acestia sunt protejati de mama lor care ii tine aproape. Speranta de viata la acest animal este de cel mult 30-45 de ani. Majoritatea rinocerilor care au trait in conditii de captivitate au ajuns la varsta de 33 de ani.

Riocerul de Sumatra face parte din ordinul Perissodactyla, familia Rhinocerotidae si are denumirea stiintifica de Dicerorhinus sumatrensis. Este o specie in pericol grav de disparitie, numarul de exemplare fiind foarte mic datorita faptului ca se reproduc greu, pierderii habitatului natural din cauza exploatarii forestiere dar si braconajului excesiv pentru cornul anterior de pe bot, considerat un trofeu pretios.

Video – Rinocerul de Sumatra (Dicerorhinus sumatrensis):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.