Sarpele cu nas lung (Rhinocheilus lecontei) traieste in mediul semisubteran, in vizuini si se diferentiaza de alte specii prin faptul ca are maxilarul mult iesit in afara – ca o adaptare la mediul sau de viata. Prefera regiunile cu pajisti, dar si cele uscate cu arbusti sau cele desertice din nordul Mexicului si sudul SUA. Este activ in special noaptea, cand isi vaneaza prada formata din rozatoare, soparle, mici serpi si amfibieni.

Sarpele cu nas lung are corpul acoperit cu solzi mici, netezi si desi, iar pe intreaga lungime a partii dorsale prezinta un desen cu benzi late de culoare neagra si rosie, pe un fond galben. Pe partea ventrala coloritul este galben sau albicios, iar pe laterale are mici pete negre si rosii.

Interesant este ca are capul proeminent si varful botului ascutit, nici vorba sa aiba ,,nasul” lung. Ochii sunt mari, cu irisul de culoare maronie. Corpul sau este relativ subtire, de forma cilindrica, iar lungimea sa poate varia intre 50-100 cm. Cand se simte in pericol obisnuieste sa-si ascunda capul in inelele pe care le formeaza corpul sau, sa vibreze din coada si sa elimine o secretie urat mirositoare din glanda anala.

Citește și:  Șarpele rău (Dolichophis caspius), foarte agresiv

sarpe cu nas lung

La aceasta specie reproducerea este ovipara, ceea ce inseamna ca femela se inmulteste prin oua, intotdeauna embrionii se dezvolta in afara organismului ei. Ea depune in perioada aprilie-septembrie in vegetatia umeda un numar de 4-9 oua, uneori si cate doua serii pe an.

Mediul sau de viata este semisubteran, traieste pe sub pietre, pe sub busteni, in vizuinile unor rozatoare si isi foloseste botul ascutit pentru a sapa si a-si face loc pe sub acestea.

Sarpele cu nas lung face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae. Aceasta specie nu este veninoasa si nu este in pericol de disparitie.

Video – Sarpele cu nas lung (Rhinocheilus lecontei):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.