Sarpele de pin (Pituophis melanoleucus) este o specie comuna in estul Statelor Unite ale Americii, prefera mai ales zonele nisipoase, de cele mai multe ori asociate cu padurile de pini si stejari. Are un temperament agresiv, deseori suiera tare, sare brusc pe neasteptate si musca.

Are corpul robust acoperit cu solzi accentuat carenati, iar botul robust perfect adaptat pentru saparea vizuinilor. Este activ si noaptea si ziua, are stilul unui pradator activ care cauta mereu mamifere mici, mai ales speciile care traiesc in vizuini.

La maturitate poate ajunge la lungimea de 1-2,5 m, iar coloritul sau poate fi alb, galben-deschis sau crem, cu numeroase pete negre de-a lungul partilor laterale si ale spatelui, care treptat spre partea posterioara a corpului si coada devin maro-inchis.

Reproducerea la aceasta specie este ovipara, femela depune un ambreaj de 3-24 de oua intr-o vizuina pe care o sapa chiar ea in pamant sau nisip, sub busteni sau pietre. Ouale sunt incubate 64-79 de zile apoi eclozeaza si apar puii de sarpe.

Sarpele de pin face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae. Nu este o specie pe cale de disparitie. Sunt cunoscute mai multe specii ale acestei familii: Pituophis melanoleucus melanoleucus, Pituophis melanoleucus sayi, Pituophis melanoleucus affinis, Pituophis melanoleucus mugitus, Pituophis melanoleucus lodingi.

Citește și:  Șoarecele cu picioare albe (Peromyscus leucopus), vezi unde trăiește

Pituophis melanoleucus

Pituophis melanoleucus sayi are corpul galben-brun cu pete maro, rosii si traieste in zonele cu deserturi, campuri si preerii din centrul Americii de Sud unde vaneaza mamifere si pasari.

Pituophis melanoleucus affinis este un sarpe foarte agresiv, musca rau, are coloritul galben crem cu pete ruginii, populeaza deserturile si lastarisurile din Arizona si New Mexico, unde prinde pasari si mamifere mici.

Pituophis melanoleucus mugitus traieste in regiunile nisipoase cu paduri de pin si stejari din Florida, estul Georgiei si Carolina de Sud. Are lungimea corpului de 122-168 cm, coloritul este inchis cu pete maronii, bronz sau ruginii pe partea dorsala si gri-cenusiu pe partea ventrala. Traieste in vizuini, iar uneori urca in copaci in cautare de pasari si cuiburile lor.

Pituophis melanoleucus lodingi traieste in vizuini de rozatoare si cuiburi de broasca testoasa in zonele nisipoase infertile cu paduri de pini si stejari din Luisiana de Est, Florida, Alabama de Sud si sud-estul Mississippi. Are lungimea corpului de 1,6-1,88 m si un colorit negru, uneori pe partile laterale in nuante de alb, maro sau rosu.

Video – Sarpele de pin (Pituophis melanoleucus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.