Sarpele-lance comun este o specie veninoasa care poate ajunge la lungimea corpului de 1 m, in cazuri exceptionale si la 1,5 m. Deoarece este foarte rapid si veninul sau este foarte puternic este considerat cel mai periculos sarpe din America de Sud, el fiind o specie endemica din regiunile nordice ale acestui continent. Prefera mai ales zonele cu paduri tropicale unde se gasesc rauri, cursuri de ape in apropiere, cum este de exemplu partea de nord a Bazinului Amazonului.

Are corpul lung si subtire, acoperit cu solzi desi si uniformi, iar coloritul este maroniu sau gri cu pete intunecate sau luminoase ce alcatuiesc un desen atat de bine realizat incat trecerea de la o nuanta la alta se face aproape perfect. Din loc in loc desenul prezinta benzi transversale late.

Datorita capului triunghiular si botului ascutit este deseori confundat cu o specie din Indiile de Vest si numit gresit ca si aceasta ,,cap de lance”. Din zona ochilor pana spre coltul gurii apare o dunga de culoare inchisa bine evidentiata. Intre narile din varful botului ascutit si ochi prezinta senzori termici care au rolul de a-l ajuta sa detecteze prada pe intuneric.

Este o specie nocturna, se hraneste cu soparle, broaste, pasari, insecte, mici mamifere si alte specii de serpi, pe care le urmareste de la distanta, se apropie incet de ele, apoi le ataca brusc, le musca si le introduce veninul mortal. Otrava este atat de puternica incat le paralizeaza imediat muschii si le ucide doar in cateva minute. Aceasta specie de sarpe are tendinta de a trai si in apropierea asezarilor umane, sau pe plantatiile de banane si cafea unde prinde rozatoare, de aceea reprezinta un pericol si pentru oameni.

Citește și:  Hemignathus munroi, o specie de prigorii de Hawaii
Bothrops atrox
Bothrops atrox

Are obiceiul de a sta camuflat in vegetatie si de a ataca brusc prin surprindere. In Mexic si Brazilia sunt disponibile seruri cu antivenin pentru cei care au ghinionul de a fi muscati de un astfel de sarpe. Poate inota si se poate catara cu abilitate in copaci ca un adevarat alpinist, aproape intotdeauna in scopul de a-si prinde prada.

In perioada de imperechere masculii devin foarte agresivi, se lupta intre ei pentru femele. Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie de 3-4 luni si apoi naste un numar foarte mare de pui chiar si 100, reproducerea la aceasta specie fiind vivipara. Puii au la nastere lungimea corpului in jur de 30 cm, varful cozii viu colorat pentru a atrage prada si restul corpului in nuante galbene sau bej. Masculii adulti se diferentiaza de femele doar prin faptul ca au coada mai lunga decat acestea.

Sarpele-lance comun are denumirea stiintifica de Bothrops atrox, face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Sarpele-lance comun (Bothrops atrox), cel mai periculos din America de Sud:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.