Sarpele-tub sud-american este o specie de vizuina cunoscuta si cu numele de sarpele-de-margean si care se aseamana foarte mult cu sarpele-coral veninos. Face parte din categoria serpilor-rulati, din familia Anilidae care cuprinde destul de putine specii. Arealul sau este format din regiunile tropicale din nordul Americii de Sud, la est de Muntii Anzi. Traieste in padurile tropicale umede si duce o viata subterana, ascunsa, este perfect adaptat la traiul in vizuina. Interesant este faptul ca prezinta ,,gheare anale” si rudimentare in zona bazinului, asa numitele vestigii ale membrelor posterioare ca niste pinteni. Hrana sa consta din alte specii de serpi mici, soparle, amfibieni fara picioare, apode si alte tipuri de reptile. La randul sau este vanat de pasarile de prada si de alti serpi mai mari.

Anilius scytale, Foto: snakesarelong.blogspot.ro
Anilius scytale, Foto: snakesarelong.blogspot.ro

Are corpul subtire, de marime medie si forma cilindrica, cu lungimea de 70-90 cm. Nu exista un dimorfism sexual pronuntat la aceasta specie. Femela este intotdeauna mai mica decat masculul, are lungime corpului de 50-60 cm. Capul este mic, turtit si oval, craniul mai greu, botul rotunjit, iar maxilarele destul de rigide. Ochii sunt mici, au forma rotunda si sunt acoperiti cu o ,,pleoapa” translucida care ii protejeaza de factorii externi. Corpul sau este acoperit cu solzi mici, luciosi si desi, iar coloritul pe partea superioara si laterale este intens in nuante de negru si rosu-portocaliu, care alcatuiesc un desen cu inele transversale, caracteristic speciei. Pe partea ventrala prezinta 248 solzi mari ca niste scuturi abdominale, iar coloritul este albicios. Coada este scurta, are 12 lamele si desenul de pe ea in culori asemanatoar corpului.

Citește și:  Baziliscul cu pene (Basiliscus plumifrons) - Șopârla Isus Hristos

Reproducerea la aceasta specie este ovovivipara, femela face un numar de 6-15 pui vii care devin independenti din prima zi de viata. Cercetatorii au studiat putin aceasta specie, de aceea nu se cunosc suficiente aspecte legate de biologia si modul sau de viata. Cert este ca sarpele-tub sud-american este o specie foarte rara si nu face parte din categoria serpilor veninosi. Are denumirea stiintifica de Anilius scytale, face parte din ordinul Squamata, genul Anilius si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Sarpele-tub sud-american (Anilius scytale):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.