Scincida smarald de copac este o soparla cu un colorit verde stralucitor, una dintre cele mai frumoase specii ale acestui gen. Traieste intr-un areal foarte vast, in regiunile din sud-estul Asiei, dar mai ales in Noua Guinee si insulele din Oceanul Pacific.

Aceasta specie de scincida prefera habitatul arboricol, in majoritatea timpului este in continua cautare de hrana atat pe trunchiurile copacilor cat si in coronamentul acestora. Se catara cu abilitate pe ramurile copacilor si isi vaneaza prada formata din insecte, larve de insecte si mici nevertebrate, pe sol coboara doar ocazional, in cazuri rare. Este foarte rapida, isi urmareste victima si se repede asupra ei brusc printr-o miscare iute, de nedescris.

Dusmanii ei cei mai mari sunt serpii si pasarile de prada. Pentru a scapa de acestia fuge iute pe trunchiurile si ramurile copacilor sau se ascunde in stratul de vegetatie moarta de pe sol. Este o mare amatoare de fructe pe care le mananca direct din copaci, sau coboara sa le ia pe cele cazute pe sol.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 18-25 cm si se remarca prin aspectul lor delicat, corpul subtire este acoperit cu mici solzi netezi si desi, in nuanta de culoare verde-smarald pe partea dorsala si albastra-verzuie pe partea ventrala. De-a lungul spatelui prezinta mici pete negre distribuite uniform sub forma unor siruri longitudinale. Capul este relativ mic, de forma triunghiulara, botul este ascutit, iar ochii mari proeminenti, au irisul de culoare inchisa.

Scincida smarald de copac

Membrele anterioare sunt putin mai subtiri decat cele posterioare, dar toate destul de dezvoltate si terminate cu degete lungi inzestrate cu gheare tari si ascutite, astfel incat reusesc sa sustina greutatea corpului, sa se catere cu usurinta de scoarta copacilor si sa alerge fulgerator din calea pradatorilor cand simte pericolul. De asemenea daca este cazul are capacitatea sa-si lase coada pentru a putea scapa din raza vizuala a atacatorului.

Citește și:  Vezi cele mai uimitoare și mai colorate șopârle din lume

In perioada de imperechere masculii devin agresivi, isi manifesta instinctul teritorial si se lupta intre ei pentru femele si dreptul la imperechere. Reproducerea este ovipara, femela depune 9-14 oua in stratul de vegetatie aflata in stare de putrefactie de pe sol.

Aceasta soparla poate fi crescuta si in conditii de captivitate intr-un terariu vertical de cel putin 100 cm. In el trebuie pus un substrat care sa fie asemanator cu solul padurii din mediul ei natural si crengi de copaci pe care scincida sa se catere. Temperatura in terariu trebuie sa fie de 21-23 de grade Celsius si maxim de 32-34 grade Celsius, umiditatea de 70 % sau chiar mai mult, iar hrana sa fie alcatuita din fructe dulci si insecte.

Scincida smarald de copac nu este o specie pe cale de disparitie, face parte din ordinul Squamata, familia Scincidae si are denumirea stiintifica de Lamprolepis smaragdina. Speranta de viata la scincida smarald de copac este de aproximativ 12 ani in conditii de captivitate si cu siguranta mai putin in mediul ei natural.

Video – Scincida smarald de copac (Lamprolepis smaragdina):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.