În secolul al XVIII-lea, Curtea imperială austriacă avea o politică reformistă, dorindu-şi să creeze o elită intelectuală care să consolideze biserica. În acelaşi timp, târgurile Oradiei se luptau să-şi obţină cât mai multe drepturi. După ce, în 1712, orădenii au primit acceptul pentru a folosi stema oraşului, câteva decenii mai târziu, la stăruinţele episcopului greco-catolic Ignatie Darabant, au putut să-şi înfiinţeze prima şcoală românească.

scoala-normala-greco-catolica-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Astfel, în 1784, după fondarea seminarului teologic greco-catolic, în Oradea a luat fiinţă şi Şcoala Normală Română Greco-Catolică Unită de Învăţători, condusă de preotul preparandial (adică dascăl pentru învăţători) Simeon Maghiar.

balconul-de-la-scoala-normala-greco-catolica-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Şcoala funcţiona în mănăstirea fostului ordin iezuit, lângă actuala Biserică Sf. Gheorghe de pe bulevardul Magheru, împreună cu seminarul teologic, şi, după cum îi spunea şi numele, era menită să pregătească învăţătorii oraşului.

elemente-de-fatada-scoala-normala-greco-catolica-din-oradea-judetul-bihor.jpg

În prima promoţie a Şcolii Normale, au absolvit 11 învăţători, în anul următor 31, iar în 1788 chiar 45 de dascăli. În ciuda numeroaselor tentative de înlocuire a limbii de predare cu maghiara, şcoala a rămas una românească. La începutul secolului al XX-lea, a avut aproape o mie de învăţăcei.

detalii-de-pe-scoala-normala-greco-catolica-din-oradea-judetul-bihor.jpg

După Marea Unire, şcoala românească a Oradei a preluat programa şcolilor din ţară, dar şi-a păstrat numele de Şcoala Normală Română Unită. Ministerul Educaţiei i-a plătit profesorii, în timp ce Episcopia Greco-Catolică a suportat cheltuielile materiale ale şcolii ce se mutase deja în clădirea de pe strada Iuliu Maniu de azi.

Citește și:  Biserica de lemn Sf. Nicolae – 1748 – din Slobozia: o relicvă sacrală

detalii-stalpi-scoala-normala-greco-catolica-din-oradea-judetul-bihor.jpg

În 1925, episcopul Traian Frenţiu a comandat arhitectului slovac Anton Sallerbeck extinderea clădirii, iar acesta a făcut-o în stil neobrâncovenesc, dând oraşului clădirea care se vede în prezent. Instaurarea comunismului, interzicerea religiei greco-catolice şi laicizarea învăţământului a dus la desfiinţarea şcolii în 1948, aşa că pe locul ei s-a înfiinţat Şcoala Pedagogică de Fete şi Băieţi.

intrare-la-scoala-normala-greco-catolica-din-oradea-judetul-bihor.jpg

În 1996, această şcoală părăseşte clădirea şi în locul ei apare Liceul Teologic Greco-Catolic. Dacă atunci era o şcoală cu profil exclusiv teologic, astăzi este una completă, cu grupe de grădiniţă şi clase de liceu de specializări felurite.

stema-de-pe-scoala-normala-greco-catolica-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Chiar dacă are un caracter confesional, şcoala nu este restrictivă, primind elevi şi profesori de orice religie. Profesorii şi elevii şcolii au sărbătorit recent, alături de episcopi greco-catolici din întreaga ţară, cei 230 de ani trecuţi de la înfiinţarea şcolii.

imagine-cu-scoala-normala-greco-catolica-din-oradea-judetul-bihor.jpg
scoala-normala-greco-catolica-din-oradea-judetul-bihor-vazuta-din-lateral.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.