Scormonitorul inelat face parte din grupul apodelor (care nu au corpul acoperit cu solzi ci prezinta falduri simetrice pe suprafata pielii ca niste inele care le creeaza aspectul unor viermi circulari grasi).

Aceast animal fara membre anterioare si posterioare este cunoscut si cu numele de scormonitoru-orb sud-american deoarece are ochii rudimentari si se bazeaza mereu pe simtul olfactiv foarte dezvoltat in prinderea prazii. Traieste in nordul Braziliei, Peru, Ecuador si Guyana, regiunile nordice ale Americii de Sud.

Are lungimea corpului curpinsa intre 20-40 cm si pielea formata din 85-95 de falduri, lucioase. Coloritul este albastru-inchis, cu dungi de culoare alba care reprezinta adancimile faldurilor. Coada este scurta si de culoare inchisa, iar deplasarea este ondulatorie si prin impingerea corpului peste obstacolele ce apar in drum.

Coada si capul se aseamana ca marime si colorit, ceea ce face ca scormonitorul sa para o rama cu doua capete. Sub ochi prezinta tentacule fine care au rol in detectarea prazii (formata din rame, viermi, animale mici nevertevrate). Narile sunt mici, pozitionate chiar in varful botului, iar dintii ascutiti si curbati din gura sunt folositi in maruntirea prazii.

Citește și:  Mamifere copitate din Munții Himalaya - Tahru (Hemitragus jemlahicus)

Scormonitorul-inelat-Siphonops-annulatus-300x168.jpg

Acest scormonitor inelat are un mod de viata exclusiv terestru, traieste in subteran, sapand gropi cu forta si viteza. Femela acumuleaza grasime si proteine in stratul de piele in perioada de imperechere si se reproduce prin oua, acestea fiind depuse in numar de 8-16 in stratul de suprafata al solului.

Dupa eclozarea oualor apar puii bine dezvoltati ce se aseamana cu niste adulti in miniatura. Acestia au instincte canibale, in primele 8 saptamani de viata se hranesc cu celulele din pielea corpului mamei, pe care le rup cu forta cu mandibulele lor. In caz de pericol scormonitorul inelat secreta prin piele o substanta cu miros respingator si se refugiaza cat mai repede in gropile din pamant.

Scormonitorul inelat este o specie comuna in nordul Americii de Sud, nu este in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Siphonops annulatus, face parte din ordinul Gymnophiona, familia Caeciliidae.

Video – Scormonitorul inelat (Siphonops annulatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.