Scormonitorul lui Linne face parte din familia apodelor, a animalelor fără membre din grupul amfibienilor, care au și numele de scormonitori-orbi. Această familie cuprinde 96 de specii care trăiesc în diverse habitate, în Africa, America Centrală și de Sud, dar și în Asia. Apodele din genul Caecilia sunt grupate în 8 specii din care una este scormonitorul lui Linne. Toate sunt distribuite în America și pot ajunge la altitudini de 1150 m.

Scormonitorul lui Linne este o specie răspândită în sudul Americii Centrale și nordul Americii de Sud. Apare în diverse habitate tropicale și subtropicale din Brazilia, Venezuela, Surinam, Peru, Guyana Franceză, Columbia, Ecuador, Bolivia. Are ochii ascunși sub piele, rudimentari, acuitatea vizuală slabă. Se bazează pe simțul olfactiv (destul de bine dezvoltat) pentru a-și căuta hrana (formată din râme și artropode). De asemenea se folosește de micul tentacul de sub ochi, acestea servește pentru detectarea prăzii.

Lungimea corpului este de 45-63 cm, iar forma sa este ca a unui vierme sau râme cu pielea lucioasă. Corpul său este în realitate alcătuit din solzi ca niște inele, iar în plus pe partea posterioară are un fel de platoșă groasă. Are un număr de 100-300 șănțulețe pe corp cu solzi.

Citește și:  Șopârla-aligator din Arizona (Elgaria kingii), cea mai mare șopârlă din lume

Coloritul este variabil, poate fi în nuanțe de gri sau negru. Pe partea ventrală coloritul este maroniu-deschis. Capul este mic, botul îngust, iar pe maxilarul inferior are două rânduri de dinți curbați, foarte ascuțiți. Acest amfibian seamănă cu o râmă uriașă și se deplasează prin mișcarea ondulatorie a corpului.

Femela se înmulțește prin ouă. Acestea sunt interconectate între ele printr-un cordon lipicios. Astfel de amfibieni tăiesc în pământul afânat, într-un habitat terestru, sapă galerii lungi, întortocheate. Trăiește solitar, nu formează colonii sau grupuri de mai multe exemplare. Este foarte greu de observat deoarece mediul său de viață este în gropile săpate în pământ, iese rar la suprafață. Trăiește retras, are obiceiuri subterane și terestre, se mișcă destul de rapid deși nu are picioare.

Scormonitorul lui Linne are denumirea științifică Caecilia tentaculata, face parte din ordinul Gymnophiona, familia Caeciliidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.