Scriitoarea Herta Muller, originara din Romania si laureata a Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2009, s-a nascut la 17 august 1953 in satul Nitchidorf. In prezent, scriitoarea locuieste in Germania, operele sale fiind scrise in limba germana. Dupa ce a absolvit studiile de filologie germana si romana, a lucrat ca traducatoare intr-o fabrica din Timisoara, de unde, in cele din urma, la scurt timp de la angajare, este concediata, intrucat a refuzat sa colaboreze cu Securitatea. In anul 1982 debuteaza cu volumul de povestiri in limba romana, “Tinuturile joase”, cenzurat si publicat doi ani mai tarziu in versiunea originala in Germania, sub titlul de “Niederungen”.

Herta Muller1

Incepand cu anii 1990, lucrarile sale, printre care romane, volume de eseuri sau poezii, au inceput sa fie traduse in mai mult de 20 de limbi, chiar si in limba romana. In 1994, a obtinut Premiul Klest, iar in urmatorul an, Premiul Aristeoin. Majoritatea operelor sale se concentreaza asupra terorii pe care a trait-o in Romania, din cauza regimului communist sub conducerea lui Nicolae Ceausescu. Ba chiar, motivatia juriului Nobel 2009 a fost: “Premiul Nobel pentru literatura ii este acordat scriitoarei Herta Muller, care descrie cu lirismul sau concentrat si proza plina de sinceritate universul celor deposedati”. Faptul ca scriitoarea Herta Muller a primit Premiul Nobel pentru Literatura a propulsat-o printre cei mai bine vanduti autori in Romania, desi, inainte, putini erau cei care ii citisera opera.

Cateva romane, traduse in limba romana de scriitoarea Nora Iuga, aparusera la o editura obscura si se vindeau cu cel mult 100.000 lei vechi. Abia incepand cu anul 2005, editura Polirom i-a publicat volumul de poezii “Este sau nu este Ion”, romanul “Animalul inimii” si “Regele se inclina si ucide”. Cu toate acestea, aparitiile scriitoarei in cercurile literare din Romania erau in mare parte ignorate de presa de specialitate, desi in Germania, era o scriitoare foarte apreciata. Dupa ce a castigat Premiul Nobel pentru Literatura, editura Humanitas a cumparat drepturile de autor, creand ulterior si o serie de autor cu numele scriitoarei Herta Muller.

Muller s-a nascut intr-o familie ce face facea parte din minoritatea germana. Bunicul ei era un fermier si comerciant, insa proprietatile lui au fost confiscate de regimul comunist. Inainte ca Guvernul lui Petru Groza sa fie instaurat, mai precis in anul 1945, mama scriitoarei a fost deportata in Uniunea Sovietica. Fortata, femeia si-a petrecut cinci ani intr-un lagar de munca, la fel ca si ceilalti oameni ce faceau parte din minoritatea germana. Scriitoarea Herta Muller a descris teroarea pe care a simtit-o ea si ceilalti oameni deportati din Romania in Uniunea Sovietica in romanul “Leaganul respiratiei”, publicat in anul 2009, la Munchen. De fapt, una dintre principalele obsesii prezente in operele ei este teama si furia pe care a simtit-o in timpul sederii sale in Romania Comunista.

foto: pressalert.ro
foto: pressalert.ro

Chiar si cand a revenit de curand in Romania, Muller a declarat ca inca se simte urmarita de Securitate. Motivul pentru care scriitoarea a intrat in atentia Securitatii a fost prietenia ei, daca poate fi numita astfel, desi a fost mai degraba un fel de solidaritate tacita, cu “Grupul de Actiune Banat”, din care faceau parte studenti si scriitori de etnie germana din Romania. Acestia protestau impotriva regimului comunist. Avand in vedere ca Herta Muller a refuzat sa colaboreze cu Securitatea, a fost concediata de la locul de munca pe care il avea si ulterior “expediata pentru reeducare intr-un mediu muncitoresc sanatos”. Apoi a lucrat ca profesoara suplinitoare in cateva gradinite si scoli, printre care si la Liceul Nikolaus Lenau din Timisoara.

Scriitoarea Herta Muller povestea intr-un interviu ca, atunci cand a lucrat intr-o gradinita sau scoala, nu ii mai obliga pe copii sa cante imnul propagandist, caci nu intelegea menirea lui. Remarca a fost referitoare la faptul ca pana si copiii foarte mici erau indoctrinati, intrucat acestia insistau sa cante imnul. Biografia autoarei este prezentata in volumul “Regele se inclina si ucide”. Dat fiind faptul ca scriitoarei i s-a interzis sa mai publice, aceasta a emigrat in Republica Federala Germania in anul 1987, alaturi de sotul ei de atunci, scriitorul Richard Wagner. De fapt, acesta a fost doar unul dintre motivele pentru care a emigrat.

Scriitoarea Herta Muller critica chiar si in prezent situatia politica a Romaniei. In anul 2008, Muller a protestat fata de decizia lui Horia-Roman Patapievici de a-i invita la conferinta organizata de Institutul Cultural Roman la Berlin pe fostii colaboratori ai Securitatii Sorin Antohi si Andrei Corbea Hoisie. De altfel, scriitoarea a declarat ca “in Romania, dictatura traieste a doua viata”, dat fiind faptul ca fosti colaboratori ai Securitatii sau chiar fosti sefi ocupa functii importante in tara noastra, acestia nefiind condamnati deloc de actele comise in trecut. Ba chiar, scriitoarea Herta Muller a publicat in Die Zeit un articol sub titlul “Die Securitate ist noch im Dienst” (“Securitatea este inca in serviciu”) in care a spus ca inca este urmarita de serviciile secrete romanesti.

foto: hotnews.ro
foto: hotnews.ro

Primul roman publicat de editura Humanitas este “Inca de pe atunci vulpea era vanatorul”. S-au mai publicat, totodata, la aceeasi editura si “Calatorie intr-un picior”, “Leagnul respiratiei” si “Omul este un mare fazan pe lume”. Fiecare roman a devenit un bestseller in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.