Secernenteenii sunt specii de viermi din clasa Secernentea. Sunt aproximativ 8000 de specii care trăiesc în regiunile umede, cu ape, cu vegetație multă, dar și în plante, animale și în sol. Majoritatea speciilor de astfel de viermi sunt paraziți și au mărimi diferite. Pot cauza boli grave și infecții la animale, deci sunt destul de periculoase. Speciile sălbatice sunt răspândite mai ales în sol și apă dulce. Există multe specii care sunt paraziți ai plantelor și astfel devin dăunătoare pentru culturile agricole.

Mărimea lor diferă de la o specie la alta, unele au dimensiuni microscopice, altele sunt foarte lungi, pot avea și câțiva metri. Astfel de viermi se înmulțesc foarte rapid în gazdă și cauzează îmbolnăvirea acesteia, chiar moartea ei în anumite situații.

Cea mai mare specie este viermele care trăiește parazit în placenta cașaloților, are lungimea corpului de aproximativ 9 m.

Ascaris lumbricoides
Ascaris lumbricoides

Una din cele mai cunoscute infecții provocate de viermi este ascarioza. Aceasta este cauzată de viermele cilindric care are denumirea științifică de Ascaris lumbricoides. Este o specie care trăiește ca un parazit în corpul omului și poate ajunge la lungimea de cel mult 40 cm. Ouăle produse de vierme pot ajunge în interiorul intestinului prin hrana contaminată, acolo eclozează și apar larvele care se duc în plămâni, se hrănesc, cresc, iar în cele din urmă se întorc în intestin în stadiul de adult.

Wuchereria bancrofti
Wuchereria bancrofti

Un alt vierme din clasa Secernentea este Wuchereria bancrofti care este foarte mic, are dimensiuni microscopice și formă cilindrică. Este foarte periculos pentru oameni deoarece poate produce afecțiuni grave, cum este de exemplu elefantiazis. Această boală tropicală provoacă mărirea țesuturilor moi, mai ales a picioarelor. În general, infecția este transmisă de țânțari, iar viermele trăiește în sistemul limfatic.

Chisturi galbene produse de Globodera rostochiensis pe rădăcinile de cartofi
Chisturi galbene produse de Globodera rostochiensis pe rădăcinile de cartofi

Specia Globodera rostochiensis atacă rădăcinile plantelor de cartofi. Este un dăunător foarte mare al culturilor de cartfi, provoacă îngălbenirea frunzelor și a rădăcinilor, iar apoi are loc distrugerea acestor plante.

Heterodera schachtii infectează plantele, Foto: smartsite.ucdavis.edu
Heterodera schachtii infectează plantele, Foto: smartsite.ucdavis.edu

Alte specii sunt: viermele-minerilor, oxiurii, viermi cilindrici care trăiesc în aproape totae tipurile de plante și animale, Heterodera schachtii, Ancylostoma tubaeforme, Uncinaria stenocephala, Enterobius vermicularis, Dracunculus medinensis, etc.

Parazitul Uncinaria stenocephala
Parazitul Uncinaria stenocephala
Paraziți intestinali
Paraziți intestinali
Infecția cu astfel de viermi poate fi transmisă prin înțepăturile țânțarilor
Infecția cu astfel de viermi poate fi transmisă prin înțepăturile țânțarilor

Video – Infecția cu Ancylostoma tubaeforme la pisică: 

https://www.youtube.com/watch?v=8zqSLIUv_oQ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.