Pitonul-tapet (Morelia spilota) este unul dintre cei mai intalniti serpi din Australia si nordul Guineei. Sunt cunoscute mai multe subspecii care variaza prin colorit si au fiecare cate un alt nume.

Acest sarpe are corpul acoperit cu desene uniforme, in diferite nuante maronii, cafenii, gri sau negre, care variaza de la o subspecie la alta. Un exemplar adult poate ajunge la lungimea medie de 2m.

Subspecia Morelia spilota cheynei este considerata una dintre cele mai mici din aceasta grupa de pitoni-tapet, ea ajunge la dimensiunea de 1,5-2 m si greutatea de 3 kg. Puii au cca. 50 cm si greutatea de 25 g.

Subspecia Morelia spilota mcdowelli este cea mai mare din aceasta grupa, femela poate atinge lungimea medie de 3 m, iar masculul de 2 m. Cat priveste greutatea, acesti pitoni pot ajunge la maturitate si la 7 kg. Acesti pitoni sunt deseori capturati si vanduti ca animale de companie.

Pitonul-tapet

Pitonul-tapet este un sarpe activ atat ziua cat si noaptea, el ataca pasarile, soparlele si diferite mamifere mici prin muscatura sa foarte dureroasa dar fara venin.

La aceste specii reproducerea este ovipara, femela depune un numar de aproximativ 50 de oua intr-un cuib facut din vegetatie umeda aflata in descompunere, sau in scorburile copacilor. Pana la eclozare, femela isi protejeaza ouale stand incolacita in jurul lor. Perioada de incubatie a oualor dureaza 7-8 saptamani. Puii de piton sunt foarte agresivi, dar devin mai docili daca sunt luati cu atentie. La inceput corpul lor este foarte delicat si de aceea trebuie lasati sa se miste singuri, fara a-i manipula in mod periodic.

Citește și:  Află lucruri interesante despre ursul polar și despre stilul său de viață

Este dificil de estimat cat traieste un piton-tapet in captivitate, deoarece durata vietii sale depinde de conditiile in care este tinut, precum si de faptul daca ii sunt respectate conditiile alimentare. In general un piton-tapet care are o stare buna de sanatate poate trai aproximativ 15 ani. In timpul zilei temperatura in acvariu trebuie sa fie de 28-30ºC, iar noaptea de pana la 24ºC. Umiditatea ideala trebuie sa fie de 66-70%, iar in perioada de naparlire de 85-90%. Hrana lor consta din soareci si sobolani.

Pitonul-tapet face parte din ordinul Squamata si familia Pythonidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Pitonul-tapet (Morelia spilota):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.