Sfântul Valentin, sărbătorit de către catolici pe data 14 februarie, este şi sărbătoarea iubirii (sfântul martir a devenit patron al îndrăgostiţilor) în S.U.A, însă şi în multe ţări europene. O zi festivă, în care femei şi bărbaţi îşi sărbătoresc iubirea. Criticată pentru spiritul comercial, pentru afişarea publică a sentimentelor, pentru un nivel de superficialitate (un ursuleţ cu inimioară nu semnifică iubire!), această zi ascunde realităţi mai întunecate.

Sfântul Valentin, ziua în care creşte rata despărţirilor în cuplu

Sfantul Valentin1

O statistică arată că o perioadă imediat după ziua îndrăgostiţilor, rata divorţurilor creşte cu 40%! Coincidenţă? Nu – o altă statistică arată că în perioada dinaintea şi de după sărbătoare, un site ce te ajută să ai aventuri extraconjugale are mult mai mulţi clienţi (în această perioadă, majoritatea clienţilor fiind femei căsătorite).

Un alt studiu efectuat în 2004 declară că în perioada zilei îndrăgostiţilor despărţirile sunt de 2,5 ori mai frecvente. De ce o sărbătoare a iubirii (care nici nu este luată în serios de mulţi) duce la asemenea rezultate?

În primul rând, este important de menţionat că relaţiile în care deja există anumite probleme, care trec prin perioade mai proaste sunt cele cu risc, nu şi relaţiile în care partenerii se declară satisfăcuţi.

Într-o zi în care vezi oameni fericiţi sărbătorindu-şi în public iubirea, în timp ce tu ai probleme de cuplu, totul poate fi exacerbat. Devii şi mai nemulţumit, iar a te preface că nu există probleme în relaţia ta, a sărbători ziua îndrăgostiţilor, pare o ipocrizie.

Citește și:  Valentine's Day, “Quirkyalone Day”, “Ziua dăruirii de cărți” şi SAD - 14 februarie, o zi în care fiecare poate celebra ceva

Sfantul Valentin11

Comparaţia cu alte cupluri (care nu ar trebui făcută, deoarece oamenii nu-şi afişează public problemele de cuplu, ci doar fericirea reală sau falsificată!) conduce persoana mai puţin satisfăcută să privească relaţia sa într-o lumină şi mai întunecată. Peste tot inimioare, flori, jucării…doar relaţia sa pare umbrită de probleme.

În plus, unii tind să-şi creeze aşteptări prea mari de la o simplă zi. De Sfântul Valentin, se aşteaptă la surprize grozave sau se aşteaptă ca iubirea să înflorească deodată, ca problemele să dispară. Se ştie că aşteptările mari conduc prea des la dezamăgire…

Pe stradă cupluri vesele plimbându-se, la TV cupluri strălucitoare afişându-şi perfecţiunea relaţiei lor… Oricât de false sunt în realitate aceste imagini, persoana le internalizează şi conştientizează cât de departe de această fericire se află propria sa relaţie. În concluzie, Sfântul Valentin poate duce la dezamăgire, comparaţiile cu alţii şi aşteptările prea mari finalizându-se cu un eşec. Într-o relaţie care trece deja printr-o perioadă mai dificilă, acest stres poate duce la despărţire. Iar presiunea, resimţirea obligaţiei de a sărbători totuşi ziua îndrăgostiţilor deşi nu simţi că este cazul, nu face decât să agraveze lucrurile…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.