Sirena este o creatura a carei parte superioara a corpului este umana, in timp ce partea inferioara este o coada de peste. Legenda acestei creaturi a circulat pe oceanele lumii inca din anul 5000 i.Hr.

Mitologia babiloniana vorbeste despre zeul Ea. Mai tarziu, grecii vorbesc in mitologia lor de Oannes, care era descris avand trunchiul de om si coada de peste.

Sirena1

Aceste creaturi unice au fost vazute in fiecare ocean de pe planeta, relatari despre ele existand in Europa, Asia, Africa si Orientul Mijlociu. Filistenii din antichitate, iar mai tarziu fenicienii, aveau drept zeu principal o fiinta jumatate om, jumatate peste, pe nume Dagon.

Chiar si sumerienii credeau ca o sirena fusese cea care se ridicase din apele adanci ale oceanului, pentru a educa omenirea. Sirena a fost descrisa ca fiind atat foarte frumoasa, cat si respingatoare, cu un caracter pe masura aspectului fizic. Diferitele personalitati ale sirenei pot fi vazute in scrierile despre faptele mizantropice atribuite sirenelor sau fiintelor numite adaro, sau in scrierile despre nereide, in mitologia greaca.

Una din cele mai timpurii relatari despre sirena a apartinut istoricului Pliniu cel Batran si dateaza din 586 d.Hr. Pliniu cel Batran era convins ca sirena era reala si a descris-o ca fiind plina de solzi si cu pielea aspra. De atunci incolo, mii de marinari ce navigau peste tot in lume au relatat ca au vazut sirene inotand pana in preajma vaselor lor.

Chiar si faimosul Cristofor Columb a relatat aparitia unei sirene. In ianuarie 1493, Columb a notat ca a vazut trei sirene jucandu-se in apa, chiar langa Haiti. In relatarea sa, Columbus spunea ca acele creaturi iesisera destul de mult din apa, incat sa le poata vedea destul de bine, dar ca nu erau asa frumoase cum fusesera descrise de altii, intrucat fetele lor aratau mai mult a fete de barbat.

Cea mai recenta relatare a unei aparitii a sirenei dateaza din 1947, cand un batran de 80 de ani, din Insula Muck, a spus ca a vazut o sirena stand pe o capcana de homari si pieptanandu-si parul. In 2004, pe Internet, au circulat niste poze ale unui cadavru de sirena aparut in Chennai, India, dupa tsunami-ul care avusese loc de Craciun.

In textul istoric antic “Speculum Regale”, cunoscut si sub numele de “Oglinda Regelui”, care a fost scris in Norvegia in anul 1250, sirena este descrisa nu ca o femeie frumoasa, ci mai mult ca o creatura neanderthaliana semi-acvatica. Aceasta versiune neanderthaliana a sirenei este descrisa ca avand mainile mari si degete care sunt legate intre ele de o membrana ca o panza. Fata creaturii este descrisa ca fiind mare si infricosatoare, cu fruntea cazuta, sprancenele mari si late, gura mare si obrajii ridati. De la talie in jos, creatura are corpul exact ca al unui peste, cu solzi, aripioare si coada. Aceasta creatura este cel mai adesea vazuta iesind la suprafata inaintea venirii unei furtuni violente.

Citește și:  Artistul Joan Miró si operele sale de arta

Marinarii credeau ca comportamentul sirenei la suprafata apei inainte de venirea unei furtuni este un semn daca acestia vor scapa sau nu cu viata din furtuna. Sirena se scufunda in ocean si aparea cateva minute mai tarziu cu un peste in mana, iar daca aceasta se intorcea catre vas si se juca cu pestele sau arunca cu el in vas, marinarii credeau ca vasul se va scufunda si toti oamenii vor pieri. Insa daca sirena manca pestele sau il arunca in ocean departe de vas, marinarii aveau sa supravietuiasca iar vasul lor va ramane intreg.

Sirena11

Cei mai multi cercetatori cred acum ca povestile in care marinarii vorbesc despre sirene nu sunt altceva decat o greseala in identificarea unui alt animal obisnuit care traieste in oceane.

Acesti cercetatori cred ca marinarii de fapt nu au vazut nici o creatura mitologica, ci animale banale ca: lamantinul, dugongul sau vaca de mare, acum disparuta. Altii cred ca sirena este de fapt o creatura care traieste in ocean la mare adancime si ori a devenit prea intimidata de om, de aceea nu-si face aparitia mai des, ori nu mai exista nici un exemplar din specia sa din cauza poluarii intense a oceanelor.

Unii oameni chiar cred ca orasul pierdut Atlantis este locuit de aceste creaturi mitologice. Este greu de crezut, indiferent cat de mult timp petreceau marinarii in largul apelor, ca ceva ca lamantinul sau dugongul putea fi confundat cu o femeie frumoasa, fapt care ii face pe multi sa creada ca exista mai mult adevar in legenda sirenei decat o identificare gresita.

Insa in afara de marturiile oculare ale celor care au vazut aceasta creatura, nu exista nici o dovada fizica, tangibila ca sirena exista cu adevarat. Desi multe dintre marturiile celor care au vazut sirene vin din partea unor oameni credibili si cu reputatie integra, pana cand stiinta moderna nu va avea un corp al acestei creaturi, nu unul fals cum a fost in cazul sirenei Feejee, creatura nu va depasi stadiul de simpla legenda.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.