Sirena nordica pitica este o forma neotonica ca si speciile din familia Proteidae (acestea isi mentin intraga viata caracteristicile larvare si se reproduc in aceasta stare). Traieste in regiunile cu terenuri mlastinoase din sud-estul Statelor Unite ale Americii si se aseamana cu tiparul. Este o specie foarte rara care apare mai ales in provincia Georgia de Sud, Carolina de Sud si Florida din America de Nord.

Are lungimea corpului de 10-22 cm si pielea in nuante de culori cafenii-inchise cu dungi deschise, galbene, crem sau bej mai ales pe partile laterale. Capul este alungit, botul rotunjit, ochii sunt mici, au irisul de culoare inchisa. La fel ca la protide nu prezinta osul branhial superior, iar maxilarele sale sunt de forma unor muchii cornoase.

Se remarca si se distinge fata de alte specii prin trei degete mici si inguste la membrele anterioare, lipsa completa a degetelor la membrele posterioare si o singura pereche de despicaturi branhiale. Traieste in mediu exclusiv acvatic (in lacuri, balti, santuri, iazuri) si respira in apa cu continut redus de oxigen prin intermediul branhiilor externe ramificate.

Citește și:  Nanchangosaurus, șopârla marină din China
Sirena nordica pitica, Foto: kellyandsarah.blogspot.ro
Sirena nordica pitica, Foto: kellyandsarah.blogspot.ro

Aproape tot timpul anului sta in apa, doar ocazional se deplaseaza si pe uscat, iar in lunile secetoase se ascunde in namol, pentru a se adaposti de arsita soarelui, in caz contrar nu ar putea supravietui secetei. Are numerosi dusmani naturali, este vanata in special de pestii rapitori, aligatorii de apa, de pasarile acvatice, de serpii de apa si broastele testoase.

In perioada de reproducere femela isi depune ouale in apa, sub forma de gramezi, pe suprafata plantelor acvatice. Ouale sunt foarte mici, au diametrul de pana la 4,2 mm. Hrana acestei sirene consta din mici nevertebrate care traiesc in apa.

Sirena nordica pitica are denumirea stiintifica de Pseudobranchus striatus, face parte din ordinul Caudata, familia Sirenidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Sirena nordica pitica (Pseudobranchus striatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.