Ai avut vreodată dificultăți să iei o decizie? Ai avut prea multe opțiuni și nu știai ce să alegi? Aflați că există un sistem de luat decizii rapid foarte eficient și care te ajută imediat să analizezi cu succes orice situație în care te afli: DODAR.

Ce este DODAR și cine îl folosește exact? DODAR este un acronim de fapt și este o unealtă foarte populară folosită la scară largă, de corporații la companii medii și mici, psihologi, personal din aviație etc. Acest sistem este folosit atunci când trebuie să se ia o decizie importantă într-un eveniment neprevăzut, neplăcut, delicat sau, dimpotrivă, într-un moment cheie al firmei.

DODAR este foarte simplu și îl poți folosi și tu atunci când pur și simplu trebuie să iei o decizie importantă și nu știi ce să alegi. De fapt, involuntar, folosim acest sistem – într-o formă simplificată – în fiecare zi: atunci când alegem ce să mâncăm, atunci când ne organizăm activitățile din ziua respectivă sau atunci când alegem ce film să vizionam. De cele mai multe ori ezităm atunci când vrem să luăm o decizie, fie din frică, fie din alt motiv.

Ce înseamnă de fapt DODAR?

Ce înseamnă de fapt DODAR? Să începem cu prima litera: D vine de la cuvântul diagnostic (sau “diagnose” în engleză). Ai o dilemă sau o problemă? Prima oară trebuie să o consitientizezi, ca mai apoi să îi găsești soluția. După ce ai pus diagnosticul, trebuie să analizezi ce opțiuni ai ( “O”= options). Alegi prima variantă sau a doua? Te retragi sau mergi înainte? După ce s-a ales opțiunea dorită este momentul deciziei, așa că al doilea “D” vine de la “decision”.

După ce s-a decis, se acționează: “A”= Act/Assign. Poate reprezenta și acțiunile delegate de liderul unui grup către subalternii lui. Ultimul pas este revizuirea întregii situații și este considerat cel mai important dintre toate. Aici se analizează dacă s-a procedat corect, ce măsuri trebuie să se urmeze de acum încolo  ca să se evite acea problemă și unde a fost greșeala (dacă a fost).

Da sau nu

Pentru a înțelege mai bine acest sistem, putem să îl aplicăm în cazuri concrete. DODAR se folosește foarte mult în industria aviatică și este predat în majoritatea cursurilor de CRM (Crew Resource Management). Dar poți să îl aplici și tu foarte repede, ca un simplu pasager.

Să spunem de exemplu că ești în întârziere și trebuie să prinzi un zbor. Problema deja ai observat-o: posibilitatea de a nu prinde zborul. Pleci de acasă, însă nu știi ce transport este mai rapid. Analizezi opțiunile: iei metroul, chemi taxi sau iei autobuzul. Te decizi pentru taxi. Acționezi în urma deciziei luate: faci comandă la taxi. Vine și ajungi la aeroport. Când ajungi la destinație, tragi concluzia că ai luat decizia corectă și ai ajuns la timp.

O altă situație în care poți aplica cu succes DODAR este când joci o partidă de poker, spre exemplu. Chiar dacă este un sport al minții, pokerul îți crește adrenalina prin presiunea jocului. De aceea, un jucător bun de poker are o putere de concentrare foarte mare și ia rapid decizii. În poker este important dacă ai o mână bună, cât mai sus în ierarhie. Cea mai bună mână în poker este chinta roială, dar dacă ai doar o pereche, două perechi sau trei de-un fel, atunci poți aplica DODAR cu succes. Pui diagnosticul – ce cărți ai, apoi analizezi ce opțiuni ai cu acele cărți, decizi care este varianta care te va costa cel mai puțin, acționezi, iar în funcție de rezultat, tragi concluziile aferente. Am procedat corect sau puteam alege o variantă mai bună?

Pe același principiu, putem folosi DODAR și când vrem să ne cumpărăm o casă. Analizăm pe opțiuni avem, de ce buget dispunem, acționăm și tragem concluzia la final. Exemplele pot continua la nesfârșit.

Până la urmă, involuntar și inconștient, cu toții folosim acest sistem de luat decizii în viața de zi cu zi. Dar uneori, deciziile pot fi influențate și de stresul pe care îl acumulăm de la job, de la cei apropiați și care este din ce în ce mai pregnant în secolul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.